Економіка

Нафтогаз розробив план з нарощення видобутку газу

Компанія планує нарощувати видобуток за допомогою трьох компонентів. Зокрема, збільшити роботи на шельфі Чорного моря.

Нафтогаз підготував 10-річну стратегію «Тризуб» з нарощування видобутку газу. Про це розповів керівник інтегрованого газового бізнесу Нафтогазу Андрій Фаворов, повідомляє УНІАН.

За його словами, компанія планує нарощувати видобуток завдяки надглибокому бурінню на Шебелинському родовищі, завдяки видобутку газу зі щільних порід, а також на шельфі Чорного моря.

Також Нафтогаз планує продовжити роботу з інтенсифікації видобутку на діючих свердловинах і видобуток на традиційних родовищах.

Як повідомив Фаворов, щорічне природне падіння видобутку газу на сьогоднішніх родовищах становить близько 1,5 мільярда кубометрів газу. Більш того, додав він, найбільші родовища компанії були відкриті в 1960 — 1980 роках і вже практично виснажені, тому країні потрібні нові точки зростання, що і пропонує стратегія.

При цьому він не став називати конкретні очікувані цифри видобутку за даною програмою, зазначивши, що до її закінчення можна буде більш точно прогнозувати результати. «Не буду вас обманювати і називати якісь цифри», — сказав він.

За даними Нафтогазу, за минулий рік видобуток газу в Україні впав на 1,4% — до 20,7 млрд кубометрів.

При цьому в Міненерго раніше заявили, що видобуток газу скоротився на 3,4% — до 20,3 мільярдів кубометрів.