Прогрес

Найбільший у світі айсберг почав дрейфувати

Він рухається у напрямку з Антарктиди в Атлантику.

Айсберг, що відколовся від льодовика в Західній Антарктиді, відправляється у вільне плавання в напрямку Атлантики. Під час утворення площа крижаного масиву становила майже 6 тис. кв. км. Коли айсберг почне вільно дрейфувати в океані, він буде швидко руйнуватися, повідомляє BBC, інформує Ukr.Media.

Колосальний айсберг відколовся від льодовика у 2017 році та отримав назву А68. Протягом довгого часу він залишався майже нерухомим, опинившись на мілині. За 2,5 року айсберг трохи зменшився. За співвідношенням довжини та товщини крижаний велетень нагадує стопку з 5 аркушів паперу формату A4, вчені здивовані, чому океанські хвилі ще не розбили його.

Морські течії та вітер направили айсберг уздовж східного узбережжя Антарктичного півострова, останнім часом швидкість руху крижаної брили різко зросла. Обійшовши північну частину півострова, айсберг А68 переміститься на північ і потрапить в більш теплі води Атлантики. Це типовий маршрут руху великих крижаних об’єктів, який називається «алея айсбергів».

Багато антарктичних айсбергів доходять до Південних Сандвічевих Островів. Найбільші з них знаходяться під наглядом супутників через загрозу зіткнення з судами.

Найближчим часом ще 2 великих айсберги повинні відколотися від крижаного щита в Антарктиці. Один з них є частиною льодовика на острові Пайн-Айленд в західній частині Антарктики. Його площа перевищує 300 кв. км.

Інший айсберг може відколотися від крижаного шельфу Бранта у Східній Антарктиці. Це відбудеться після того, як велика тріщина досягне ділянки льоду, що становить менше 10 км в довжину. Площа нового айсберга може досягти 1,5 тис. кв. км, що приблизно дорівнює території Лондона.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net