Прогрес

NASA обрало дослідників програми Explorer

Чотири нові дослідницькі місії пройшли перший тур відборів наукової програми. Проектам планується виділити по два мільйони і по 500 тисяч доларів.

У NASA визначилися з фіналістами чотирьох нових місій, які почнуть вивчати, чи є життя на інших планетах і наслідки смерті великих зірок. Це — ESCAPE, COSI, GUCI і LEAP. Дві місії планується запустити в космос вже через п’ять років, говориться на сайті американського аерокосмічного агентства.

«Місії програми Explorer зможуть заповнити ті прогалини, які зараз існують у нашій флотилії космічних телескопів», — заявив керівник астрофізичного підрозділу NASA Пол Герц.

Місія ESCAPE вивчатиме ультрафіолетові спалахи на наближених до Землі зірок. COSI стежитиме за спалахами, що з’являються внаслідок розпадів атомів радіоактивних елементів, які відбуваються при вибухах наднових зірок. Ці спостереження допоможуть зрозуміти, як протікає хімічна еволюція Всесвіту.

Місії GUCI і LEAP займуться вивченням наслідків загибелі зірок.

Ці проекти пройшли перший тур відбору за програмою Explorer, в якій взяло участь майже 100 наукових місій.

Програми ESCAPE і COSI отримають по два мільйони доларів, а GUCI і LEAP — 500 тисяч доларів.

Загальна вартість місій може досягти 145 і 55 мільйонів доларів, і це не враховуючи їх виведення в космос.

Як повідомлялося раніше, NASA шукає астронавтів для польотів на Місяць і Марс. Заявки на участь у відборі астронавтів покоління Artemis можна подати до 31 березня поточного року.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net