Світ

NASA представило угоду про принципи освоєння Місяця

У США розробили набір принципів для регулювання досліджень і використання космічного простору.

Аерокосмічне агентство NASA представило Угоду Артеміди — договір про принципи освоєння Місяця.

У рамках програми американське агентство планує висадити на поверхню Місяця «першу жінку і ще одного чоловіка».

У NASA зазначили, що вкрай важливо виробити загальний набір принципів, що регулюють цивільні дослідження і використання космічного простору.

В агентстві уточнили, що партнери зможуть приєднуватися до пакту, укладаючи двосторонні угоди, в яких буде викладено спільне бачення принципів, що відповідають Договору про космос від 1967 року. Ці принципи повинні забезпечити безпечне і прозоре середовище, яке сприятиме дослідженням у космосі.

«Це зоря нової епохи дослідження космосу! Сьогодні для мене велика честь оголосити про Угоду Артеміди (Artemis Accords), яка встановлює спільне бачення і набір принципів для всіх міжнародних партнерів, які приєднуються до повернення людини на Місяць. Ми вирушаємо разом», — написав у Twitter директор NASA Джеймс Брайденстайн.

Серед основних принципів пропонованої угоди перераховані в тому числі положення про видобуток ресурсів на Місяці й ідея створення так званих зон безпеки, які повинні запобігти «шкідливому втручанню».

«Можливість видобувати і використовувати ресурси на Місяці, Марсі та астероїдах відіграватиме ключову роль для підтримки безпечного і сталого дослідження космосу і розвитку», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що важливим принципом освоєння Місяця повинно стати прагнення «уникнути шкідливого втручання». «Згідно з Artemis Accords, NASA і країни-партнери будуть надавати відкриту інформацію щодо місця і загального характеру проведення операцій, яка допоможе визначити обсяг і масштаб «зон безпеки». Обмін повідомленнями та координація між країнами-партнерами для того, щоб дотримуватися таких зон безпеки, запобігатиме шкідливому втручанню», — наголошується в тексті.

Крім того, угоди вимагатимуть від учасників, щоб «всі види діяльності велися в мирних цілях». Країни повинні будуть «відкрито і прозоро повідомляти про проведену ними політику і свої плани». Учасники дадуть зобов’язання «публікувати свої наукові дані, щоб весь світ міг отримувати вигоду від досліджень і відкриттів, які будуть здійснюватися в ході програми Артеміда».

Сторони угоди також будуть прагнути «використовувати доступні міжнародні стандарти і розробляти нові стандарти, якщо це буде необхідно», щоб підтримувати сумісність використовуваних технічних систем. NASA і країни-партнери «дадуть зобов’язання вживати всіх можливих розумно обѓрунтованих кроків для надання допомоги астронавтам, які опинилися в скрутному становищі».

«NASA і країни-партнери дадуть зобов’язання охороняти місця й об’єкти, що мають історичне значення», — йдеться також в тексті.

За даними Reuters, Вашингтон планував почати переговори з приєднання до угоди з такими країнами, як Канада, Японія і держави ЄС, а також з ОАЕ.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net