Прогрес

NASA провело випробування Mars 2020 — нового марсіанського ровера

Апарат цілком готовий до відрядження на Червону планету.

Фахівці Лабораторії реактивного руху NASA завершили збірку апарату Mars 2020. Ровер вже пройшов перші випробування і готовий вирушати на дослідження сусідньої планети. Запуск апарату відбудеться влітку 2020 року, в проміжку з 17 липня по 5 серпня: точна дата буде оголошена пізніше. До поверхні Марса ровер добереться на початку 2021-го, інформує Ukr.Media.

За дизайном шестиколісний марсохід нагадує свого попередника — знаменитий Curiosity. На борту Mars 2020 розміщені 23 камери, два прилади для аналізу атмосфери, лазери для вивчення хімічного складу ґрунту методом пробійної спектроскопії, мініатюрний ядерний реактор і свердло для забору проб.

Новий дослідницький апарат примарситься в кратері Джезеро, розташованому на північ від екватора Марса. Вчені вважають, що колись тут могла перебувати дельта річки і водні потоки могли залишити сліди, які щось розкажуть про життя на Червоній планеті.

«Ми шукаємо давнє мікробне життя, (що з’явилося) мільярди років тому, коли Марс був більш схожий на Землю. На його поверхні були тепла вода, щільна атмосфера і більш сильне магнітне поле. Через це Марс був більш підходящим місцем для одноклітинних форм життя », — каже заступник керівника місії Mars 2020 Метт Уоллес.

Планується, що новий марсохід пробуде на поверхні планети не менше одного марсіанського року, що еквівалентно 687 земним дням. Нагадаємо, що передбачуваний термін експлуатації апарату Curiosity був таким же — але ровер, що працює на Марсі з серпня 2012 року, до сих пір проводить дослідження.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net