Економіка

Наслідки коронакризи можуть погіршитися — МВФ

Світова економіка може більше постраждати від кризи, викликаної пандемією коронавірусу, ніж прогнозувалося раніше. Про це йдеться у доповіді головного економіста МВФ Гіти Гопінат, оприлюдненій на відеоконференції Фонду.

«Цього разу ми зіткнулися зі справжніми, великомасштабними потрясіннями, пандемією, кризою в галузі охорони здоров’я. <…> Ця пандемія ще не закінчилася, а це значить, що її наслідки можуть бути ще гіршими», — підкреслила вона.

За словами Гопінат, коронакриза заблокувала сферу обслуговування по всьому світу і споживчий попит, що перешкоджає інвестиціям. При цьому на багато секторів негативно впливає «колосальна невизначеність».

Водночас в МВФ сподіваються, що в разі досягнення значного прогресу у сфері охорони здоров’я світова економіка почне прогресивне відновлення. Однак, за останніми прогнозами Фонду, в більшості країн темпи зростання ВВП лише до 2022 року повернуться до показників, які були зафіксовані до пандемії.

Нагадаємо, раніше МВФ поліпшив прогноз падіння економіки України в поточному році з 8,2% до 7,2%. Також цьогоріч знижено оцінку середньорічної інфляції в Україні — з 4,5% до 3,2%.