ГоловнеЗдоров’я

Названа межа можливостей медсистеми України

В Україні медична система не витримає навантаження, якщо приріст COVID-19 досягне 30 тисяч випадків на добу. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов.

«Якщо буде загроза повного колапсу медичної системи, то ми будемо наполягати на введенні більш жорстких заходів. Для нас головний показник — це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо виходити з сьогоднішнього відсотка важких хворих, які потрапляють до лікарні, то, думаю, показник майже 30 тис. хворих на добу протягом певного періоду може викликати серйозні проблеми з навантаження на медичну систему», — сказав Степанов.

За його словами, зараз медсистема може виділити 75-80 тисяч ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. При цьому станом на 20 листопада в лікарнях перебували 27 902 пацієнтів з підозрою або підтвердженим діагнозом COVID.

«Ми знайшли можливість збільшити кількість ліжок у лікарнях для прийому хворих на COVID-19. Якщо йшлося про 51 тисячу ліжок, то зараз говоримо про те, що до 75-80 тисяч в цілому по країні може бути розгорнуто койко-місць. Тобто потужності медичної системи будуть збільшені», — пояснив міністр.

Степанов наголосив, що дотримання протиепідемічних правил, зокрема, передбачених карантином вихідного дня, дозволить уникнути колапсу медичної системи і введення повного локдауна.

«Я абсолютно впевнений, і такої ж думки наші епідеміологи, якщо ми будемо дотримуватися заходів, введених в країні, то зможемо сповільнити поширення COVID-19. Якщо зупинимося на 12-13 тисячах нових випадків на добу, то наша система це витримає», — резюмував глава МОЗ.