Прогрес

Названа причина вимирання п’яти видів стародавніх людей

Серед усіх видів стародавніх людей тільки представники Homo sapiens змогли адаптуватися до змін клімату. Усі інші вимерли з цієї причини. Про це повідомляється в дослідженні італійських вчених у журналі One Earth.

Вважається, що спочатку існували як мінімум шість видів стародавніх людей, що належать до роду Homo: H. habilis, H. ergaster, H. erectus, H. heidelbergensis, H. neanderthalensis і H. sapiens, але до сьогоднішнього дня дожив лише один.

Щоб встановити причину цього, антропологи під керівництвом Паскуале Райя з Неаполітанського університету імені Федерико II в Неаполі побудували комплексну модель, яка об’єднує кліматичні дані й археологічні знахідки.

«Наші результати показують, що, незважаючи на технологічні інновації, що включають використання вогню, створення вельми досконалих кам’яних знарядь і відповідного одягу, формування складних соціальних мереж і значного культурного і генетичного обміну з Homo sapiens, стародавні види Homo не змогли пережити різких кліматичних змін. Вони дуже старалися, вони дісталися до найтепліших доступних місць, так як клімат ставав дедалі холоднішим, але, врешті-решт, і цього виявилося недостатньо», — заявив Райя.

Дослідники використовували емулятивну модель палеоклімату з високою роздільною здатністю за останні 5 млн років і об’єднали її з великою базою даних скам’янілостей, що охоплює більше 2 750 археологічних пам’яток, щоб змоделювати еволюцію кліматичних ніш видів Homo в часі.

Виявилося, що всі види, крім Homo sapiens, втратили значну частину своєї кліматичної ніші перед вимиранням, і ця подія збіглася з різкими несприятливими змінами глобального клімату. У випадку з неандертальцями, на думку авторів, становище погіршилося ще через конкуренцію з Homo sapiens.

«Тривожно виявити, що деякі наші предки, які були не менш вражаючими, з точки зору розумових здібностей, порівняно з іншими видами, не змогли протистояти зміні клімату. І головне, що ми виявили це саме тоді, коли наш власний вид пиляє гілку, на якій сидить, викликаючи глобальні кліматичні зміни. Я особисто сприймаю це як грізне попередження», — зазначає Райя.

Автори вважають, що якщо природні зміни зробили багато видів стародавніх людей настільки вразливими, то і нинішні люди не можуть бути абсолютно спокійними щодо свого майбутнього.

Раніше повідомлялося, що вчені підтвердили шосте масове вимирання в історії Землі. Це сталося 233 млн років тому. Завдяки цьому вимиранню владу на Землі «захопили» динозаври.