Аналітика

Названо ліміт за гектари при відкритті ринку землі

У Кабміні зазначили, що в разі перевищення ліміту надлишкова земля буде вилучена, за рішенням суду, і виставлена ​​на електронних торгах.

Відповідно до законопроекту про ринок землі, жоден власник сільгоспземель не зможе володіти більше, ніж 10 тис. гектарами, заявив у Facebook радник прем’єр-міністра з економічних питань і земельної реформи Олексій Мушак.

«Обмеження концентрації землі в одних руках. У фінальній версії це буде 10 тис. га… Жоден власник землі сукупно не може володіти більше 10 тис. га «, — написав він.

Чиновник зазначив, що, незалежно від кількості заснованих власником підприємств, сумарно на них усіх буде накладатися єдиний ліміт.

«Наприклад, 10 компаній по 1 тис. га може бути, а 11 — ні. Те ж саме: 20 юросіб по 500 га — ок, а вже 21-шу система не пропустить», — додав радник глави Кабміну.

При цьому обмеження буде трирівневим і торкнеться як фізосіб, так і діючих підприємств, а також вплине на статути нових компаній.

Наприклад, якщо власник уже володіє сукупно 8800 га землі, то зможе докупити рівно стільки, скільки не вистачає до обмеження в 10 тис. га.

«Це означає, що нова компанія, де він буде єдиним засновником, зможе купити тільки 1200 га. А якщо структура власності 50% на 50%, то така компанія буде обмежена 2400 га», — написав Мушак.

Ще законопроект передбачає синхронізацію всіх реєстрів для контролю за концентрацією земель. У разі перевищення ліміту надлишкова земля буде вилучена, за рішенням суду, і виставлена ​​на електронних торгах.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики 28 грудня рекомендував парламенту прийняти закон про ринок землі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net