Здоров’я

Названо найефективніший метод боротьби з алкоголізмом

Вчені визнали найбільш дієвим метод, розроблений ще в кінці 1930 років.

У Стенфорді вчені назвали найефективнішу програму в боротьбі з алкоголізмом. Про це повідомляється на сайті Cochrane Database of Systematic Reviews.

Дослідники порівняли найпопулярніші програми з боротьби з алкоголізмом. Вони прийшли до висновку, що найдієвішою є програма «12 кроків», розроблена в кінці 1930-х років.

Понад 130 вчених зі Стенфордського університету проаналізували 35 наукових робіт всі доступні дані на цю тему. Фахівці вивчили безліч психологічних, медикаментозних і альтернативних методів боротьби із залежністю від алкоголю.

Вчені проаналізували дані 10 тисяч пацієнтів з алкогольною залежністю і відзначили, що програма 12 кроків є найефективнішою. Вона перевершує деякі альтернативні методи більш ніж у 1,5 разу.

Імовірно, її ефективність пов’язана з орієнтацією на соціальні взаємодії та підтримку учасників групи. Цей метод також використовують для боротьби з іншими видами залежностей.

Відзначається, що програма «12 кроків» однаково ефективна для молоді, людей похилого віку, чоловіків, жінок, які п’ють, ветеранів війни і т.д.

Раніше повідомлялося, що алкоголь і зайві кілограми сприяють довголіттю. Також ми писали про те, що сидіти навшпиньки корисно для здоров’я.