Політика

Названо пріоритети розвитку НАТО до 2030 року

Столтенберг наголосив на важливості створення потужного військового альянсу, який буде єдиним у політичному сенсі.

У наступні 10 років НАТО зосередиться на тому, щоб збільшити військову міць альянсу і зробити його більш єдиним політично. Про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг на відеоконференції.

«Перше — нам потрібний потужний військовий альянс, щоб захистити наші демократії і продовжувати успішно змагатися в більш конкурентному світі. Поки ми фокусуємо увагу на боротьбі з пандемією, загрози нікуди не зникли, скоріше, навпаки. Коли ми дивимося в 2030 рік, то повинні продовжувати інвестувати в наші збройні сили і в сучасні військові можливості. Вони гарантували нам безпеку понад 70 років і роблять це зараз. Безпека — це основа нашої спроможності зараз і в майбутньому», — сказав Столтенберг.

Військова сила є лише частиною відповіді на питання про майбутнє НАТО, адже союзники повинні ширше використовувати політичний потенціал і відкрито обговорювати всі проблеми, що впливають на загальну безпеку, навчитися швидко і системно досягати консенсусу, вважає Столтенберг.

Політичний характер НАТО передбачає використання широкого набору інструментів, військових, невійськових, економічних і дипломатичних. Такий широкий підхід особливо важливий для забезпечення сталості демократичних суспільств.

Крім того, Столтенберг зазначив, що саме альянс сьогодні залишається єдиною платформою, яка на щоденній основі зводить разом Північну Америку і Європу. За його словами, НАТО пропонує інструменти для відкритої дискусії і широких консультацій, але союзникам потрібно проявити політичну волю, щоб використовувати ці наявні інструменти більш ефективно, в процесі прийняття рішень та у діях заради спільної безпеки.

У той же час, генсек НАТО зазначив, що нові явища, такі як підйом Китаю, створюють зсуви в глобальному балансі сил і підсилюють міжнародну конкуренцію. Це підштовхує НАТО до більш глобальних підходів з урахуванням того, що альянс 30 союзників по обидва боки Атлантики, об’єднує майже мільярд людей, на країни-союзниці припадає половина військової та економічної потужності світу.

«Йдеться не про глобальну присутність, але саме про глобальний підхід… Коли ми дивимося в перспективу 2030 року, нам потрібно навіть тісніше працювати з країнами, близькими до нас за думками, такими як Австралія, Японія, Нова Зеландія, Південна Корея. Це потрібно, щоб захистити глобальні правила та інститути, які оберігали нашу безпеку десятиліттями, щоб встановити норми і стандарти в космосі та в кібернетичному просторі, в новітніх технологіях і в контролі над озброєнням. Ми будемо спиратися на світ, який побудований на свободі і демократії, але не на залякуванні і корозії… Наші цінності — основа нашої єдності і сили», — сказав Столтенберг.

Нарешті, за підсумками широкої дискусії щодо майбутнього альянсу до 2030 року генеральний секретар має намір представити свої рекомендації на розгляд лідерів країн НАТО під час їх зустрічі в наступному році.

Нагадаємо, що київську сесію ПА НАТО перенесли на невизначений термін. Через пандемію коронавірусу травнева сесія так і не відбулася. Нова дата буде узгоджена між Радою і Парламентською Асамблеєю НАТО.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net