Здоров’я

Названо ускладнення від COVID, які можуть залишитися на все життя

Коронавірусна інфекція дає ускладнення в серцево-судинній системі, а також вражає нервову систему.

Фахівці стверджують, що частина людей, які перехворіли на коронавірус, матимуть довгострокові проблеми зі здоров’ям, пише Al Jazeera.

Про це, зокрема, заявив і Джозеф Бреннан, кардіолог з Медичної школи Єльського університету.

Передбачається, що перехворілі на вірус матимуть проблеми, пов’язані з пошкодженням легенів, серця, нервової системи та інтелекту.

Так, серйозним ускладненням можуть бути наслідки після утворення рубців у легенях. Рубцева тканина знижує здатність легенів поглинати повітря і перетворювати його в кисень. У людини виникає постійне відчуття дискомфорту і сухий кашель. Як стверджує Алі Гулям Разанов Заїд, фахівець з медичного факультету Університету Південної Каліфорнії, ці зміни в легеневій тканині можуть мати необоротний характер.

Також багато з госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 страждають від утворення тромбів, що призводить до тромбоемболії легеневої артерії, інсульту, серцевих нападів та інших серйозних ускладнень тривалого характеру. Закупорка судин у мозку також може викликати інсульт, і хоча інсульти частіше трапляються у літніх людей, сьогодні також повідомляється про інсульти навіть серед молодих пацієнтів.

Ще, на думку лікарів, коронавірус може вражати серцевий м’яз, викликаючи його запалення. Так як серце містить велику кількість білка ACE2, який, на думку вчених, є точкою проникнення коронавірусу в клітини організму. За даними звітів, новий коронавірус може викликати гострий міокардит і серцеву недостатність.

У пацієнтів з яскраво вираженими симптомами COVID-19 також зафіксували серйозне пошкодження нирок. Коли хвороба протікає у важкій формі, порушується згортання крові, що може призводити до появи невеликих згустків і закупорки кровоносних судин. Порушення роботи кровоносних судин може також торкнутися нирки. Крім того, є наукові докази того, що вірус може вражати нирки безпосередньо. Якщо у хворих на коронавірус виявлено пневмонію і потрібне підключення до апарату ШВЛ, вірус чинить серйозний вплив на нирки, так як пневмонія стає причиною утворення великої кількості води навколо легень. У цьому випадку лікарі виписують пацієнтові сечогінні засоби, які допомагають виводити рідину з організму, у зв’язку з чим нирки працюють активніше, ніж зазвичай.

Тим часом порушення роботи судин через появу згустків ще більше погіршують стан нирок.

Коронавірус також впливає на центральну нервову систему, що може мати довгострокові наслідки для здоров’я. В одному китайському дослідженні говориться, що більше третини з 214 госпіталізованих мали неврологічні симптоми, включаючи запаморочення, головний біль, порушення свідомості, проблеми із зором і втрату смаку та нюху. Тривалими ускладнення після зараження коронавірусом можуть бути порушення уваги, концентрації і пам’яті, а також ураження периферичної нервової системи.

Ще фахівці приписують до наслідків коронавірусу чоловіче безпліддя. У листі Міжнародного журналу урології вчений Алі Раба пояснив, що яєчка містять велику кількість рецепторів ACE2, в зв’язку з чим існує теоретична ймовірність їх пошкодження і подальшого безпліддя після зараження коронавірусом. Згідно з дослідженням, у 81 чоловіка, який захворів на коронавірус, були виявлені проблеми з рівнем чоловічих гормонів, що може вказувати на зниження фертильності.

Також фахівці відзначили тимчасову втрату нюху і смаку у хворих на коронавірус.

Як повідомлялося, близько 500 вчених з 38 країн досліджують ускладнення від коронавірусної хвороби.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net