Аналітика

НБУ: Прискорилося падіння базових галузей економіки

Через карантинні обмеження Індекс виробництва базових галузей у квітні впав на 15,4%.

Протягом другого місяця карантину в Україні прискорилося падіння базових галузей економіки, говориться в огляді Національного банку.

Так, у квітні падіння Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) становило 15,4% (у порівнянні з 6,3% в березні).

При цьому спад в промисловості заглибився до 16,2%.

«При цьому по областях вищий рівень захворюваності COVID-19 корелював з більш значним спадом промислового виробництва в регіоні, ймовірно, через більш суворе дотримання карантину і регіональні відмінності в структурі промисловості», — йдеться в повідомленні.

Вторинні ефекти від карантинних обмежень і низький споживчий попит поглибили спад у виробництві споживчих товарів, в тому числі харчових, а також зумовили стрімке падіння роздрібної торгівлі (до 14,9%).

У НБУ відзначили, що через карантин вперше в історії практично повністю припинилися пасажирські перевезення (падіння на 95,8%).

Спад в базових галузях, різке падіння обсягів імпорту і менші обсяги транзиту газу позначилися на погіршенні показників оптової торгівлі та вантажообігу.

Крім того тривало падіння в будівництві на тлі обмеженого бюджетного фінансування та скорочення попиту на житло через зростання невизначеності.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net