Аналітика

НБУ: В Україні зріс попит на кредити для населення і бізнесу

Населення і бізнес частіше звертаються до банків за позиками. Найпопулярнішими стали кредити МСП, короткострокові позики, гривневі кредити.

В Україні зріс попит на кредити для населення і бізнесу. Про це свідчить опитування Нацбанку за IV квартал 2019 року.

Банки констатували зростання попиту бізнесу на кредити в жовтні — грудні 2019 року. Переважно це кредити малого та середнього бізнесу (МСП), короткострокові позики, гривневі кредити. Ключовою причиною зростання попиту на кредити стало зниження процентних ставок, вважають у банках.

Також банки збільшили рівень схвалення кредитних заявок МСП через зниження процентних ставок і зміну терміновості кредитів.

У IV кварталі помітним є зростання попиту населення на споживчі кредити. За спостереженнями банків, цьому сприяли зниження процентних ставок і поліпшення споживчих настроїв.

Варто зазначити, що в січні — березні банки прогнозують подальше збільшення портфелів кредитів населенню і бізнесу, а також приплив депозитів з обох сегментів.

Щодо ринку іпотечного кредитування, більшість банків не очікують змін у попиті з боку населення, хоча великі банки окремо зазначили, що розвиток ринку нерухомості і споживча впевненість можуть незначно його збільшити.

Очікується також пом’якшення стандартів надання позик для малого і середнього бізнесу, гривневих кредитів, а також короткострокових позик.

Нагадаємо, що раніше Нацбанк показав структуру резервів України. Велика частина обсягу резервів розміщена в цінних паперах з високим міжнародним рейтингом.