Аналітика

НБУ: Відтік валюти відновиться в 2021 році

Відтік валюти з України за всіма фінансовими операціями перевищить її приплив вже в 2021 році. Про це йдеться в щомісячному аналітичному огляді Національного банку, опублікованому в п’ятницю, 30 жовтня.

У ньому наголошується, що в 2020 році через карантинні обмеження скоротився імпорт товарів і послуг, що «вимиває» валюту з країни.

Тоді як попит на експорт сировини, що дає приплив валюти, залишався стійким. Разом зі зростанням цін на основні позиції українського експорту це призвело до позитивного платіжного балансу в 2020 році із сальдо на рівні 2,9% від ВВП.

Але в 2021 році пожвавлення економічної діяльності й імпорту завдяки відновленню споживчого попиту, реалізації відкладеного інвестиційного попиту, а також відновлення подорожей призведе до повернення дефіциту платіжного балансу, прогнозують в НБУ.

НБУ відзначає, що фінансування валютного дефіциту насамперед залежить від продовження співпраці з МВФ, що є умовою відновлення припливу боргового капіталу.

Раніше заступник голови НБУ Дмитро Сологуб повідомив, що Національний банк знизив прогноз врожаю зернових в Україні в 2020 році з 72 млн до 67 млн ​​тонн. Але скорочення валютної виручки незначно вплине на валютний ринок, підкреслив Сологуб.