Аналітика

НБУ вмовляє банки знижувати ставки за депозитами

Центробанк очікує від банків запровадження дешевих кредитів та іпотеки в четвертому кварталі року.

Нацбанк очікує масового запуску іпотеки в четвертому кварталі 2020 року, розповіла в інтерв’ю Інтерфакс-Україна в.о. глави НБУ Катерина Рожкова.

«У четвертому кварталі можна буде масово запускати іпотеку. Для найбільш якісних позичальників 10% річних вийде економічним шляхом, а не адміністративним. Іпотека підтягне додаткові суміжні галузі, які теж потребують додаткового підкредитування», — говорить Рожкова.

Також, за її словами, центробанк працює з банками над іншими методами розширення кредитування.

«У корпоративному секторі банки не дуже охоче знижують ставку за кредитами, вони намагаються зберегти свою маржу, хоча час високої маржі вже в минулому. Тому ми зараз з ними працюємо і вмовляємо знижувати ставки за депозитами. Вже є банки — з іноземним капіталом і наші великі державні, які їх знизили», — розповіла тимчасова глава НБУ.

Крім того, регулятор просить банки підготувати нові програми кредитування для бізнесу з урахуванням коронакризи.

«Ставка повинна бути нижчою, а кредит — довший і умови м’якшими, щоб допомогти бізнесу відновитися. Завдання банку — не просто видати кредит, а видати так, щоб бізнес ці гроші пустив в роботу, залишився здоровим і борг з часом, як годиться, повернув», — пояснила вона.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net