Аналітика

Небезпечні для здоров’я ґаджети — яких краще уникати

Про небезпеку декотрих із них ви можете навіть не підозрювати.

Сучасні ґаджети допомагають спростити й поліпшити різні сфери вашого життя. Вони настільки міцно закріпилися в буденності, що без деяких із навіть важко себе уявити. Багато хто використовує їх регулярно, навіть не замислюючись про приховану загрозу, інформує Ukr.Media.

Соляна лампа

У квартирах все частіше почали з’являтися соляні лампи — джерела неяскравого затишного світла, що насичують повітря негативними іонами натрію, хлору і йоду. Вони знищують мікроби, нейтралізують неприємні запахи й сприятливо впливають на імунітет. Але ветеринари попереджають — подібні пристрої небезпечні для домашніх тварин. Через цікавість кішки і собаки починають облизувати лампу, а оскільки вона повністю складається з солі, тварина може вжити небезпечну дозу та отруїтися.

Смартфони

У багатьох ранок починається не з кави, а зі смартфона. Буває, що в ньому прихований цілий список компроматів на життя людини: від секретних листувань у соцмережах, особистих фото та відео до важливих заміток по роботі. Але про інформаційну небезпеку смартфона все вже розповів фільм «Текст». Зараз про інше. Якщо сидіти в екрані смартфона годинами, з часом можна помітити погіршення гостроти зору. Крім того, звичка проводити час за смартфоном перед сном знижує вироблення мелатоніну — гормону сну, який регулює роботу життєво важливих систем організму.

Електрощітки для обличчя

Цей б’юті-ґаджет для глибокого очищення шкіри здобув шалену популярність. Проте при неправильному використанні він може перетворитися у вбивчу зброю для шкіри. Якщо на обличчі є гнійні прищі, купероз або інші шкірні проблеми, щітка може тільки погіршити ситуацію. Бактерії поширюються по всьому обличчю, а це може спровокувати нові висипання. Особливо таким ґаджетом полюбляють користуватися власниці проблемної шкіри, які вирішили раз і назавжди позбутися від акне за допомогою диво-щітки, яка, на жаль, не є панацеєю від подібних захворювань.

Навушники

Багатьом складно уявити своє життя без музичного супроводу. Люди слухають музику, аудіокниги, спілкуються по телефону в навушниках. Однак отоларингологи стверджують, що через це глухуватість стрімко молодшає — з 70 років до 30-40. Часте прослуховування музики в навушниках може стати причиною головних болей, перепадів тиску, дзвону у вухах, а в особливих випадках — привести до справжньої глухоти.

Ще один мінус — дуже хороша зовнішня звукоізоляція, особливо якщо йдеться про вакуумні навушники — на вулиці людина може просто не почути сигнал небезпеки.

Зволожувач повітря

Якщо заливати у зволожувач воду, що не пройшла очищення, то наявні в ній солі кальцію випаровуються й осідають на поверхнях і в легенях. Особливо це помітно на пластику чорного кольору. Для цілком здорової людини це не страшно, а ось алергіки та астматики можуть постраждати. Допомагає боротися з цим установка фільтра типу «осмос».

Якщо регулярно не промивати зволожувач, застояна вода стає розсадником бактерій, поширюючи їх по кімнаті.

Парові зволожувачі виділяють гарячий пар. Якщо в будинку є активна дитина або домашня тварина, є ризик, що вони можуть перекинути на себе пристрій та отримати опіки.

Окуляри віртуальної реальності

Це відносно новий ґаджет, який має великий спектр застосування. Такі окуляри використовують для глибокого занурення у всесвіт відеоігор, для перегляду кіно і серіалів, презентацій нерухомості та дизайну інтер’єрів, для віртуального відвідування екскурсій та атракціонів, і навіть для психотерапії.

Але VR-окуляри характеризуються суттєвим навантаженням на вестибулярний апарат. Під час тривалого перебування в них, людину заколисує. Користувач може відчувати головні болі, нудоту, дезорієнтацію у просторі. Тому лікарі не рекомендують використовувати їх дітям до 13 років і наполягають на консультації перед використанням вагітним, людям з хворим серцем і людям з косоокістю.

Багато уникають VR-окуляри, побоюючись погіршення зору. Але однозначної думки про зв’язок між ґаджетом та офтальмологічними захворюваннями поки що немає.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net