Men's & Women's

Небезпечні ілюзії, з якими часто стикаються водії за кермом

Існує декілька ілюзій, які становлять загрозу безпеці водія, пасажирів та інших людей на дорозі.

Через очі водій отримує до 90% інформації, перебуваючи за кермом. Тим небезпечніші ті оптичні ілюзії, які можуть прямо вплинути на прийняття рішень, інформує Ukr.Media.

Про найпоширеніші з таких ілюзій, водії повинні знати заздалегідь і бути готовими, щоб уникнути аварійних ситуацій.

«Тунельна ілюзія» швидкості

Багато ілюзій щодо дорожньої ситуації пов’язані зі швидкістю. Одну з них називають «тунельною ілюзією». При русі в тунелі, найчастіше зі штучним освітленням, водій втрачає відчуття швидкості. Відбувається це за рахунок незмінних умов руху. Обман посилюється, якщо назустріч рухається автомобіль з увімкненими фарами. В результаті водій мимоволі збільшує швидкість, що не дозволить йому в певних умовах йому впоратися з керуванням автомобілем.

Ілюзія «звикання до швидкості»

Цей ефект є наслідком попередньої ілюзії. Після тривалої поїздки на високій швидкості, наприклад, по швидкісному шосе, будь-яке зниження швидкості здається достатнім для виконання маневру. В результаті, при з’їзді з дороги, водій може не вписатися в поворот, де слід було б підтримувати швидкість не більше 60 км/год. Легко зрозуміти, що після 130 км/год, швидкість 90 км/год — це відчутне зниження.

Ілюзія дистанції

Для водіїв, які часто змінюють автомобіль, не складно перебудуватися на інші габарити транспортного засобу. Але якщо довго керувати однією і тією ж машиною, то виникає «ілюзія дистанції», коли правильну відстань щодо до транспорту, який їде попереду складно обрати.

Наприклад, пересівши на позашляховик, після мініатюрної машини для міста не одразу розумієш, що більший за масою, і габаритами автомобіль і гальмівний шлях матиме більше.

Ілюзія недостатньої ширини проїжджої частини

На заміському шосе, при русі з високою швидкістю, виникає ілюзія недостатньої ширини проїжджої частини. У такі моменти деякі водії при зустрічному роз’їзді з вантажівкою дещо знижують швидкість, побоюючись виїзду на узбіччя.

Ілюзія повороту

При русі по криволінійній ділянці дороги, нерідко помилково сприймається крутість повороту. Особливо часто «ілюзія повороту» з’являється, якщо різні по радіусу ділянки дороги слідують один за одною.

На відомих для себе криволінійних ділянках, водій, зазвичай, знає вже граничну швидкість. Але якщо поворот не знайомий, то завбачливо варто їхати повільніше.

Невірна оцінка часу

Ще однією загальною ілюзією є невірна оцінка часу. У спробі нагнати кілька хвилин, водій піде не лише на перевищення швидкості, але і на ризиковані маневри. Імовірність здійснення помилки в такому випадку значно зростає.

Висновок

Незалежно від ситуації, досвідчений водій повинен залишатися стійким до зовнішніх впливів. А менш досвідченій людині за кермом слід більше аналізувати свої дії, щоб уникнути помилкового сприйняття ситуацій на дорозі.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net