Прогрес

Нейромережа вміє відрізняти відмінників від двієчників за постами соцмереж

Вчені представили алгоритм, що вміє аналізувати повідомлення в соцмережах і визначати, хто їх написав — відмінник або двієчник. Фахівці стверджують, що точність становить 94%, пише EPJ Data Science.

Дослідники надали для вивчення нейромережі пости в Twitter і Вконтакте.

«Наша модель з точністю до 94% виявляла учнів з високою і низькою успішністю… Такий підхід може бути корисний і для виявлення депресії, впливає на навчальні досягнення», — заявив автор роботи, завідувач лабораторією обчислювальних соціальних наук Інституту освіти НДУ ВШЕ Іван Смирнов.

Вчений та його колеги зібрали і вивчили повідомлення, які на своїх сторінках у ВКонтакті написали, приблизно, 2,4 тисячі підлітків, що проходили в 2012 році спеціальний тест на оцінку грамотності та здатності застосовувати знання на практиці.

Матеріал був наданий для тренування нейромереж, які проаналізували смисловий зміст і стилістику повідомлень і зіставили їх з типовим рівнем освіти та успішності людей, для яких характерні подібні інтереси, знання і стиль написання.

В результаті, нейромережа навчилася досить точно визначати двієчників і відмінників.

Відзначається, що відмінникам характерні довгі тексти, пов’язані з літературою, фізикою і описом розумових процесів. Їх повідомлення багаті лексиконом і в них присутні іноземні слова.

А ось двієчники «удобрювали» свої тексти, в основному, смайлами і словами, написаними великими літерами. Також ця категорія користувачів мережі найчастіше обговорювала гороскопи, ДТП і службу в армії.

«Наші результати показали, наскільки вразливою є конфіденційність користувача в соціальній мережі. Люди переживають через всюдисущі камери і системи розпізнавання облич, проте, навіть / … / короткий текст може стати джерелом інформації, яку людина не збиралася розкривати», — резюмували фахівці.

До цього ми писали, що штучний інтелект навчився робити ідеальні сендвічі. У своїх розрахунках він користується базовими знаннями алгебри і комп’ютерним зором.

Також повідомлялося, що канадець створив ШІ, з яким можна говорити про сенс життя.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net