ГоловнеПрогрес

Невролог назвала найпершу ознаку коронавірусу

головная боль

При коронавірусі страждають різні системи організму, проте часто першим сигналом про інфікування є не підвищення температури, втрата нюху або кашель, а гострий головний біль, заявляє невролог лікарні інтенсивних методів лікування та швидкої медичний допомоги Наталія Глущенко. Про це в п’ятницю, 27 листопада, пише РИА-М.

«Якщо ви запитаєте родичів або знайомих, які хворіли на ковід, то вони вам скажуть, що за кілька днів до появи основних симптомів їх мучив сильний головний біль. Як правило, коли до нас, неврологів, звертаються пацієнти зі скаргами на сильний головний біль, вони категорично заперечують захворювання на коронавірус. Шукають інші патології, роблять дорогу томографію. А потім виявляється, що це один з перших симптомів. І, звичайно, всі вже знають, що у більшості хворих на коронавірус порушуються нюх і смакові відчуття. Це також порушення з боку нервової системи», — пояснила лікар.

Вона додала, що пацієнти можуть також відчувати сильні запаморочення і саме з такими ознаками хворих привозять до кардіо-неврологічного відділення, оскільки підозрюють інсульт.

«У пацієнтів з коронавірусом дуже високий ризик захворювання на інсульт та інфаркт. Ми з цим зіткнулися на практиці. Пацієнти, які зараз до нас потрапляють з інсультами, виявляються паралельно хворі на COVID-19. Це можна пояснити: при вірусі підвищується схильність до тромбоутворення в судинах. Коли тромб утворюється в судинах головного мозку, трапляється інсульт. А цей стан вже загрожує життю», — пояснила фахівець.

За її словами, до інсульту найбільше схильні вікові пацієнти і в зоні ризику опиняються і ті, хто тільки заразився, і ті, хто вже переніс COVID-19. Часто такі пацієнти мають і інші патології — цукровий діабет, гіпертонію і порушення серцевого ритму.