Прогрес

Нова вакцина захистила мавп від COVID-19

Вчені розповіли про успішне тестування на макаках вакцини проти коронавірусу. Вона захистила приматів від пневмонії після зараження.

Експериментальна вакцина захистила макак від пневмонії, яка могла б розвинутися в результаті зараження коронавірусом нового типу. Попередні результати роботи молекулярних біологів опубліковані в електронній науковій бібліотеці bioRxiv.

«Одиночна доза вакцини ChAdOx1-nCoV-19 захистила макак від пневмонії і пошкоджень тканин легенів, пов’язаних з коронавірусною інфекцією, після того, як ми ввели в їхній організм велику дозу вірусу SARS-CoV-2», — пишуть вчені.

За останні місяці вчені з різних країн розробили і почали випробовувати вакцини від коронавірусу нового типу. Деякі з них перевіряють в експериментах на тваринах, інші — на добровольцях. Перші підсумки випробувань, як очікують вчені, стануть відомі лише приблизно через півтора року, якщо методика тестування вакцин не зміниться.

Багато з цих препаратів засновані на неперевіреній технології, за якою вчені вводять в людські клітини фрагменти РНК і змушують їх виробляти великі кількості білків вірусу. Розробляють і класичні інактивовані і рекомбінантні вакцини на основі ослаблених вірусних частинок і готових фрагментів оболонки вірусу. І в тому, і в іншому випадку масово виробляти ці препарати буде дуже складно, а гарантій їхнього успіху поки немає.

Одну з вакцин — ChAdOx1-nCoV-19 — розробляють молекулярні біологи і медики з Національного інституту здоров’я США і Оксфордського університету (Велика Британія) під керівництвом професора Сари Гілберт. Основою для її розробки стала вірусна вакцина ChAdOx1-MERS, яку британські вчені створювали для боротьби з близькосхідною лихоманкою MERS, збудник якої є близьким родичем коронавірусу SARS-CoV-2.

Вакцина є аденовірусом шимпанзе — це відносно безпечний для людини патоген, який може проникати в її клітини, але не розмножуватися в них. Вчені модифікували структуру його генома таким чином, щоб він змушував організм людини виробляти велику кількість копій одного з ключових білків оболонки SARS-CoV-2, які допомагають імунітету розпізнавати реальні вірусні частинки.

Перевіривши її роботу на мишах, вчені перейшли до дослідів на макаках-резусах (Macaca mulatta). Попередні дослідження показали, що ці примати переносять коронавірусну інфекцію так само, як і люди, тому випробування вакцин на резусах будуть ефективнішими, ніж на інших тваринах.

Вчені ввели шести приматам невелику кількість ChAdOx1-nCoV-19, дочекалися, щоб сформувався імунну відповідь (це відбувається приблизно через 2-4 тижні), після чого спробували заразити їх справжнім коронавірусом SARS-CoV-2.

Як показали ці досліди, вакцина повністю захистила мавп: вірус не зміг потрапити в їхні легені, і на пневмонію вони не захворіли. З іншого боку, вона не заважала SARS-CoV-2 заражати клітини слизової оболонки носа приматів. Правда, вчені не впевнені, чи міг вірус ефективно розмножуватися там, оскільки фрагментів вірусної РНК у верхніх дихальних шляхах макак було досить мало.

Важливим є те, що вчені перевірили, до яких наслідків приводить повторний контакт мавп з вірусом. Ці досліди показали, що вакцинація не зробила їхній імунітет «спільником» SARS-CoV-2 і не викликала надмірно бурхливої імунної реакції, яка потенційно може вбити тварин або людей. Завдяки цьому вчені почали першу фазу клінічних випробувань. Гілберт і її колеги сподіваються, що якщо тести швидко завершаться, вони зможуть розпочати більш масштабні перевірки вакцини на добровольцях.

Раніше повідомлялося, що в Італії створили вакцину від коронавірусу. Дослідження на мишах дали обнадійливі результати, тепер на черзі — тестування на людях.

Нагадаємо, пасивна вакцина проти коронавірусу COVID-19 створена також Ізраїльським інститутом біологічних досліджень.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net