Прогрес

Нове дослідження: багато солі шкодить імунітету

Зайва сіль викликає в організмі гормональні зрушення, з-за яких зменшується активність імунних клітин.

Кілька років тому ми писали, що сіль допомагає імунітету боротися з шкірними інфекціями: дослідники з Університету Вандербільта і Університету Ерлангену — Нюрнберга показали, що імунні клітини макрофаги активніше вбивали кишкову паличку, збудників лейшманіозу, якщо макрофаги живуть у середовищі з підвищеним вмістом солі. Також вдалося встановити, що у людей концентрація шкірної солі зростає в тих ділянках шкіри, де є загроза бактеріального вторгнення, інформує Ukr.Media.

Але це шкіра. Те, що добре для імунних клітин у шкірі, не обов’язково добре для імунних клітин в глибині тіла. Співробітники Боннського університету заражали бактеріями лістеріями мишей, яких тримали на дієті з різною кількістю солі. (Лістерії можуть викликати цілий набір хвороб, від шлунково-кишкового розладу до сепсису.) І у тих мишей, які їли багато солі, в печінці і селезінці було в 100-1000 разів більше бактерій, ніж у тих, хто солі їв мало; і від інфекції сечостатевих шляхів «сильносолоні» миші позбавлялися довше.

На відміну від шкіри, яка служить як би соляним складом, інші органи і тканини намагаються підтримувати концентрацію солі на певному та більш-менш однаковому рівні — тому що надлишок іонів натрію і хлору змінює водно-сольовий баланс в крові, міжклітинній рідині і в самих клітинах, що відчутно позначається на біохімічних процесах. Надлишок солі організм намагається вивести разом з сечею: в нирках є спеціальний молекулярний датчик, який при підвищенні концентрації солі змушує нирки активно її фільтрувати. Але при цьому, по-перше, нирки залишають в крові більше сечовини, яка пригнічує антибактеріальну активність імунних клітин нейтрофілів.

А по-друге, коли організм намагається позбутися солі, зменшується синтез гормонів мінералкортикоїдів, які керують водно-сольовим балансом. Оскільки їх синтезується менше, накопичуються молекули-попередники мінералкортикоїдів, і ці попередники по біологічній активності схожі на іншу групу гормонів — на глюкокортикоїди. Інтенсивні глюкокортикоїдні сигнали, що пригнічують активність лейкоцитів-гранулоцитів (до них належать і вищезгадані нейтрофіли), які повинні знищувати бактерій. У результаті бактерії отримують шанс і починають активно розмножуватися.

Надлишок солі погано впливає і на людський імунітет: для експерименту добровольців просили з’їсти шість зайвих грамів солі додатково до тієї, що вони з’їли з їжею протягом дня (за словами авторів роботи, ці шість грамів солі можна отримати з двома бургерами і двома порціями картоплі фрі). Через тиждень виявилося, що гранулоцити в крові людей стали гірше справлятися з бактеріями.

Взагалі про глюкокортикоїди відомо, що вони надають широку протизапальну дію, тому їх використовують і в клінічних цілях, щоб охолодити надто активний імунітет (наприклад, їх приймають при важкій алергії, при астмі, при різних аутоімунних хворобах). Але коли йдеться про реально загрозливі інфекції, тут іммунопригнічуючий ефект глюкокортикоїдів виявляється зовсім недоречний: вони заважають лейкоцитам-гранулоцитам переміщатися в пошуках бактерій і поглинати їх.

Тому є у нас ще один привід, щоб не дуже налягати на солоне, як би ми його не любили: сіль не лише підвищує кров’яний тиск, але і робить нас більш беззахисними перед бактеріальною інфекцією.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net