Прогрес

Нове дослідження, показує, що коронавірус може передаватися по повітрю

Коронавірус може передаватися по повітрю.

Нове дослідження, показує, що коронавірус може передаватися не лише від людини до людини, але і по повітрю, інформує Ukr.Media.

У спільному дослідженні, проведеному Медичним центром Університету Небраски (UNMC), Національним інститутом стратегічних досліджень Університету Небраски й іншими, вчені виявили генетичний матеріал вірусу COVID-19 у пробах повітря як всередині, так і зовні приміщень, в яких знаходилися пацієнти з підтвердженим коронавірусом. Результати дослідження говорять про «обмежений доказ того, що існує певний потенціал для передачі по повітрю» COVID-19. Однак дослідники підкреслили, що результати не підтверджують факт поширення вірусу по повітрю.

Вчені, прагнучи краще зрозуміти поширення вірусу, взяли проби повітря і поверхні з палат 11 пацієнтів під час первісної ізоляції 13 осіб з позитивним результатом на коронавірус. Дослідники виявили генетичний матеріал вірусу на часто використовуваних предметах побуту і приміщеннях, таких як туалети. Також генетичний матеріал був виявлений і в пробах повітря, що вказує на те, що «SARS-CoV-2 широко розповсюджений у навколишньому середовищі». (SARS-CoV-2 — це назва вірусу, що викликає COVID-19).

Проте, вірус був виявлений не лише в палатах, де перебували пацієнти — проби повітря за межами палат також виявилися позитивними.

«Ці дані вказують на те, що захворювання може розповсюджуватися як через прямий контакт (від людини до людини), так і через непрямий (заражені об’єкти й повітряно-крапельний шлях) — це передбачає, що заходи безпеки при повітряної ізоляції будуть доречними.» — зробили висновок дослідники.

Вони також відзначили, що результати також показують, що пацієнти, інфіковані COVID-19, навіть ті, хто відчуває легке нездужання, можуть поширювати вірус не лише по повітрю, але і по поверхні, що потенційно небезпечно для здорових людей.

«Наша команда вже вживала заходи безпеки при передачі вірусу по повітрю, під час лікування перших пацієнтів.» — сказав Джеймс Лоулер, експерт з інфекційних захворювань і директор Глобального центру безпеки здоров’я UNMC. «Цей звіт підтверджує наші підозри. Саме тому ми утримували пацієнтів з COVID в приміщеннях, обладнаних зворотним потоком повітря, і будемо продовжувати докладати зусиль для цього — навіть із збільшенням числа пацієнтів. Наші медичні працівники, що надають догляд, будуть оснащені засобами індивідуального захисту відповідного рівня. Очевидно, що необхідні додаткові дослідження, щоб охарактеризувати екологічний ризик».

Вчені все ще вивчають шляхи зараження новим вірусом, однак, згідно з центрами по контролю і профілактиці захворювань (CDC), вже стало відомо, що він, в основному, поширюється від людини до людини, наприклад, коли інфікований пацієнт кашляє або чхає. Частинки слини хворої людини можуть потрапити на слизову, в ніс або рот людини що стоїть поруч — саме тому влада закликає громадян дотримуватися соціального дистанціювання не менше 1,5 метра. Крім того, коронавірус передається через дотик до зараженого об’єкта — недавні дослідження показали, що вірус може залишатися на поверхні від кількох годин до кількох днів. Доторкнувшись до забрудненого вірусом об’єкту, людина може торкнутися свого обличчя — очей, носа або рота, що спровокує зараження COVID-19.

Також, ще одне недавнє дослідження показало, що вірус може передаватися через травний тракт, особливо фекально-оральним шляхом. Вчені з клініки Женьмінь Уханського університету й Уханського інституту вірусології Академії наук Китаю нещодавно виявили вірусний генетичний матеріал у зразках калу і мазках з прямої кишки у деяких пацієнтів — про це повідомили китайські державні ЗМІ в лютому.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net