Прогрес

Нові безпілотники дозволять НАТО бачити на 200 км вглиб сусідніх країн

Тепер альянс зможе стежити за тим, що відбувається на території країн, які межують з державами-членами НАТО.

НАТО зможе побачити, що відбувається на сусідніх з країнами альянсу територіях, завдяки новим розвідувальним безпілотникам RQ-4D. Про це заявив генсек НАТО ЙЄнс Столтенберг норвезькому виданню Verdens Gang у вівторок, 21 січня.

«Вони будуть літати над територією НАТО. Але вони можуть побачити, що відбувається далеко в сусідніх країнах, і вони дадуть набагато краще розуміння того, що відбувається по той бік кордону», — сказав Столтенберг.

«Якби у нас був цей потенціал у 2014 році, коли Росія застосувала військову силу в Україні і анексувала Крим, це дало б нам набагато більш точну інформацію про те, що відбувається. Під час кризи спостерігається багато розгубленості і невизначеності. Тоді достовірна інформація про те, що відбувається, є надзвичайно важливою», — додав генсек альянсу.

Безпілотники були створені на базі американської моделі дрона Block 40 Global Hawk, але модифіковані відповідно до вимог НАТО. Два дрони зараз проходять випробування на військовій основі на італійському острові Сицилія. Протягом року в Італію прибудуть ще три безпілотники. НАТО купило п’ять примірників.

До 2022 року, після додаткових випробувань, нова програма Наземне спостереження альянсу (AGS) має бути повністю запущена. Тоді безпілотники зможуть літати протягом 30 годин без заправки. На висоті 18 км радари і датчики дають чіткі зображення того, що відбувається на землі в радіусі 200 км.

Як стверджує Столтенберг, RQ-4D може подолати відстань від сицилійської військової бази до півночі Норвегії за кілька годин, що дає НАТО унікальну перевагу, оскільки ні в Росії, ні в Китаї таких технологій немає.

«США — єдина країна, у якої є дещо подібне», — підсумував Столтенберг.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net