Соціум

Новий вид гадюк в Індії назвали на честь героя з «Гаррі Поттера»

Такі ж небезпечні та непередбачувані.

На півночі Індії виявлено раніше невідомий вид гримучих змій, які отримали ім’я великого «змієуста» Салазара Слизерина, інформує Ukr.Media.

У червні-серпні 2019 року невелика команда індійських герпетологів на чолі з Харшилем Патель з Університету Південного Гуджарата провела експедицію в штаті Аруначал-Прадеш на північному сході Індії і виявила новий вид гадюк.

Вчені віднесли змій до підродини гримучих (ямкоголових) змій (Crotalinae) і до роду списоголових (Trimeresurus), а видове ім’я вони отримали на честь одного з найбільш помітних негативних героїв всесвіту книг про Гаррі Поттера. Назва гадюк Trimeresurus salazar відсилає до «темного мага» Салазару Слизерину, що дав ім’я і факультету чарівної школи Хогвартс. «Він був змієустом, тобто міг говорити на їх мові, — сказав один з авторів знахідки Зешан Мірза. — І всі ми, звичайно, великі його шанувальники».

«Гримуча змія Салазара», зрозуміло, отруйна. Її покриває яскраво-зелена луска, що ідеально підходить для життя серед місцевої густої трави, а у самців є горизонтальні помаранчево-червоні смуги, що проходять від носа до потилиці на рівні нижньої частини очей. Від найближчих родичок її відрізняє більша кількість зубів і досить короткий копулятивний орган (геміпеніс) незвичайної форми. Виділення окремого виду підтвердив і аналіз мітохондріальної ДНК цих змій.

Вчені підкреслюють, що світ змій Індії виключно різноманітний і досі погано вивчений. Так, з майже півсотні гримучих змій на території країни мешкають 15, сім — в штаті Аруначал-Прадеш. Однак ці оцінки можуть бути сильно занижені: багато повноцінних досліджень місцевої природи відносяться ще до епохи британського колоніального панування. Крім того, тварини цієї групи демонструють порівняно слабке зовнішнє різноманіття і прихованість, що сильно ускладнює їх пошук, вивчення та ідентифікацію.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net