Світ

Обмеження через COVID-19 привели до спалахів поліомієліту та кору — ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19 і ресурси, що направляються на стримування поширення і подолання інфекції, стримують програми імунізації. А це, в свою чергу, призводить до спалахів поліомієліту та кору серед дітей в бідних країнах світу, пише Reuters.

«Хоча світ уважно спостерігає, як вчені працюють над забезпеченням безпечних і ефективних вакцин проти COVID-19, важливо, щоб всі діти отримували вже доступні рятівні вакцини», — заявив в Женеві під час брифінгу ВООЗ її генеральний директор Тедрос Адханом Гебреесус.

За його словами, на початку 2020 року Африку оголосили вільною від поліомієліту завдяки наполегливій роботі урядів, медиків і організацій.

Однак з початком пандемії програми імунізації, подібні до тих, які зупинили поширення на континенті поліомієліту, були припинені. В результаті цього діти в районах, де спостерігається високий ризик зараження поліомієлітом, кором і пневмонією, залишилися без допомоги.

У підсумку — в регіонах почалися спалахи даних захворювань.

На думку гендиректора ВООЗ, якщо зараз відмовитися від викорінення поліомієліту, то в найближчому майбутньому хвороба проявить себе в глобальному масштабі.

Також, за словами Тедроса, ще до початку епідемії коронавірусної інфекції, у всьому світі масово спостерігалося зараження кором.

«В минулому році спостерігалася найбільша кількість нових заражень за останні два десятиліття», — заявив Тедрос Адханом Гебреесус.

Він назвав країни, де слід очікувати спалаху кору, — Пакистан і Афганістан, а також деякі райони Африки, де не встигли повною мірою провести вакцинацію.

Нагадаємо, що Франція і Італія оновили рекорди щодо приросту коронавірусу. З початку пандемії понад 39 тисяч французів і 40 тисяч італійців померли від ускладнень коронавірусної хвороби.

Також ми писали, що в Польщі рекордна добова смертність від коронавірусу. Безпосередньо від COVID-19 померли 58 осіб, а 387 — від інших хвороб, ускладнених вірусом.