Прогрес

Обнімання друзів або партнерів об’єднують два розуму — дослідження

Люди в тісному фізичному контакті мають синхронізовані патерни мозку, показали революційно нові методи МРТ, інформує Ukr.Media.

За даними фінської дослідної групи, функціональне МРТ-сканування двох людей, що обнімаються під ковдрою, показало, що їх мозок, впадає в схожі схеми дій і реакцій.

«Це показує, як мозок двох людей «налаштовується» під час такої елементарної взаємодії з людиною», — сказав старший дослідник Лаурі Нумменмаа, керівник лабораторії систем людських емоцій в університеті Турку у Фінляндії.

За його словами, такого роду дослідження корисні в умовах, коли у людей виникають проблеми з соціальною взаємодією.

«Такі процеси порушуються в численних станах, наприклад розладів аутистичного спектра, і розуміння елементарних механізмів товариськості допоможе нам краще зрозуміти це», — сказав Нумменмаа.

«Синхронізація нейронів»

Не дивно, що у 10 пар в дослідженні — або друзів, або романтичних партнерів — були синхронізовані реакції мозку, говорить Тіффані Філд, директор Дослідницького інституту Touch в Університеті Майамі.

«Близькість породжує подібні патерни фізіологічних і біохімічних реакцій, і це хороша демонстрація цього», — сказала вона. — «Це було у всьому, від частоти серцевих скорочень до мозкових хвиль та інших заходів, таких як рівень кортизолу».

«Я очікую, що якщо вони продовжать ці дослідження, то зрозуміють, що дуже схожі області мозку активуються в однаковий час, коли ці люди обіймаються або обвиваються навколо один одного», — сказала Тіффані Філд.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net