Соціум

Опитування: 5% українців хотіли б стати президентом, 9% — нардепом

Президентом України хотіли б стати 5% українців, свідчать результати опитування групи Рейтинг.

Згідно з опитуванням, значна частина опитаних не проти брати участь у політичному і громадському житті свого регіону (45%), але не як депутати місцевих рад, а через вибори, делегуючи повноваження іншим.

Лише 13% респондентів хотіли б бути депутатами місцевої ради, 9% — депутатами парламенту, 7% — головою міста/села, 5% — президентом країни.

При цьому громадяни хочуть обирати не тільки депутатів або мерів, а й голову області (за обрання 83%), місцевих суддів (71%) і прокурорів (68%). Ще 57% підтримують ідею створення муніципальної поліції, підпорядкованої місцевій владі (30% — проти).

Половину опитаних вважають, що контроль за діяльністю новообраної місцевої влади повинен здійснюватися самими громадянами (50%). Іншим інститутам (громадські організації, центральна і місцева влада, правоохоронні органи) опитані довіряють у питанні контролю менше (від 5% до 14%).

Опитування проведене серед 5000 респондентів з 19 по 22 вересня.

Згідно з іншим дослідженням, голосувати на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня, планують 41,2% українців. Ще 40,7% респондентів заявили, що швидше за все також прийдуть на вибори.