Економіка

Падіння економіки України сповільнилося

За підсумками січня економіка України скоротилася на 0,5%, а в лютому падіння сповільнилося до 0,2%.

За підсумками двох місяців 2020 року падіння економіки України сповільнилося до 0,2% Про це повідомило Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Відзначимо, в перший місяць 2020 року економіка України скоротилася на 0,5%. Негативна динаміка економіки в Україні зафіксована вперше з 2016 року.

«За підсумками лютого скорочення економіки сповільнилося. Так, скорочення зведеного індексу виробництва (СІП) склало 1,8% проти 2,6% в січні. Це сталося внаслідок поліпшення в основних видах економічної діяльності, в тому числі, за рахунок додаткового дня в лютому 2020 року. зокрема, спостерігалося зростання у внутрішній торгівлі та с/г виробництві, скорочення падіння в промисловості і транспорті», — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в лютому тільки деякі підвиди окремих галузей почали відчувати негативний вплив поширення коронавірусу у світі (металургія і авіатранспорт).

При цьому в міністерстві зазначають, що пандемія коронавірусу і істотне падіння цін на світових ринках, введення карантину в Україні та інші обмеження серйозно вплинуть на виробничу сферу, особливо в першому півріччі цього року.

Згідно з даними МЕРТ, вперше з 2016 року будівництво продемонструвало спад на 0,6% проти +22,6% за два місяці 2019 -го.

Падіння промисловості в лютому 2020 року сповільнилося до 1,5%, тоді як у січні воно досягало 5,1%. Зокрема, металургійне виробництво скоротилося на 4,1%, порівняно з 10,3% скорочення в січні.

Машинобудування просіло в лютому на 13,2% проти -10,5% місяцем раніше. У той же час, прискорення темпів зростання у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (+6,6% у лютому проти +2,9% у січні) відбулося на тлі рекордного врожаю соняшнику та сприятливої ​​кон’юнктури на соняшникову олію.

Крім цього, в лютому зростання на 27% показало тютюнове виробництво, тоді як у січні воно зросло на 17,5%.

Відповідно до огляду, за рахунок тваринництва сільське господарство показало зростання в лютому на 1%, хоча місяць раніше цей показник був на рівні -0,75%. Позитивну динаміку показала внутрішня торгівля — зростання на 2,5%, що відбулося завдяки розвитку роздрібного сегмента.

Мінекономіки також зафіксувало зниження вантажообігу: на 12,2% — в лютому і на 16% — за два місяці.

Відомство нагадує, що в 2019 році зростання ВВП України трохи сповільнилося — до 3,2% з 3,4% в 2018 році, а зростання СІП — до 1,6% з 3,6%.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net