Економіка

Падіння в базових галузях сповільнилося — НБУ

У травні 2020 року спостерігалося поступове відновлення економічної активності в Україні та за її межами на тлі ослаблення карантинних обмежень. Про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді Національного банку.

Зазначено, що падіння Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) сповільнилося до 8,9% в порівнянні з 15,4% в квітні.

«Втім, збереження ряду обмежень на діяльність окремих секторів залишалося вагомим фактором спаду економіки», — відзначають в НБУ.

Зазначено, що падіння промислового виробництва сповільнилося до 12,2% через певну активізацію зовнішнього попиту на тлі оптимізму, викликаного поступовим пом’якшенням карантину.

Відновлення попиту домогосподарств на тлі поліпшення споживчих настроїв і зростання заробітних плат, а також відновлення роботи непродуктових магазинів і ринків зумовили уповільнення спаду роздрібної торгівлі — до 3,1%.

Активізація діяльності привела до уповільнення падіння у виробництві електроенергії (до 8,2%) і вантажообігу (до 26%), а заодно і відновлення зростання оптової торгівлі (1,6%).

Незважаючи на уповільнення темпів, спад пасажирообороту залишався значним (до 92,3%) із-за збереження обмежень на перевезення залізничним і міським транспортом протягом більшої частини місяця.

Нарощування капітальних видатків бюджету сприяло уповільненню спаду в будівництві (до 2,6% г/г).

Раніше стало відомо, що Нацбанк дав прогноз на друге півріччя 2020 року. Експерти вважають, що найскладніший період для української економіки вже завершено, і далі вона повинна перейти до зростання.

Також повідомлялося, що в Україні відновлюється ринок праці після карантину.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net