Прогрес

Палеонтологи виявили найменшого з відомих на цей момент динозаврів

І зробили його 3D-модель: вийшло досить дивне поєднання голуба та крокодила.

У М’янмі був знайдений найменший динозавр в історії палеонтології, інформує Ukr.Media.

Малюка, якому близько 100 мільйонів років, виявили у деревній смолі. Вчені були приголомшені — за їх словами, стародавній ящір зберігся настільки добре, ніби його смерть настала тільки вчора.

До речі, про ящурів — виглядає представник нового виду з назвою Oculudentavis khaungraae зовсім не як інші види відомих нам динозаврів. Він більше схожий на голуба. Тільки з дзьобом, що нагадує пащу крокодила. Принаймні, так за допомогою 3D-технологій відтворили його зовнішній вигляд фахівці.

Знахідка трохи більше ніж 5 сантиметрів в довжину, хіба це динозавр? Від ящірки у нього тільки очі, все інше — від звичайного голуба. Крім дзьоба. Дзьоб у нього явно від крокодила!

Ось він — 28-грамовий монстр, який жив у сучасній М’янмі близько 100 мільйонів років тому. Він був знайдений у деревній смолі і напрочуд добре зберігся, особливо в районі голови.

Ось як коментують відкриття фахівці:

«Для палеонтолога це дивно. Ми ніколи не бачили нічого подібного. Зараз такого в природі не існує.»
Найпримітніша частина «мезозойського голуба» — це його зубастий дзьоб.

Адже там у пташки близько сотні зубів! Палеонтологи припускають, що попри скромні розміри, кусався цей древній динозавр боляче.

Харчувався він дрібними безхребетними та напевно вселяв жах в багатьох видів живих істот своєї ваговій категорії.

Це відкриття не тільки візуально-цікаве, але і вкрай важливе. За допомогою цього нового виду вчені зможуть краще вивчити те, як сучасні птахи еволюціонували від динозаврів. А це, погодьтеся, досить цікавий шлях, про який хотілося б дізнатися більше.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net