Прогрес

Першими завойовниками Єгипту виявилися мігранти — дослідники

Дослідники припускають, що війська фараонів прогнали гіксосів назад у Передню Азію, і це міг бути прототип біблійного Виходу.

Перше «іноземне» завоювання Стародавнього Єгипту приблизно 3,6 років тому було скоєно місцевими жителями. Тоді фараони ненадовго втратили контроль над північною частиною держави, пише авторитетне видання Science.

Відомо, що тоді влада перейшла в руки гіксосів — правителів, які виглядали і поводилися як вихідці з області, що тягнеться від сучасної Сирії на півночі до Ізраїлю на півдні. Свіжий аналіз скелетів показав, що вони були народжені в Єгипті нащадки іммігрантів, які підняли бунт і захопили владу.

Археологи знають, що гіксоси були несхожі на типових єгиптян: у них були імена, як у жителів сусіднього регіону Передньої Азії. Стародавні твори мистецтва зображують їх в довгому різнокольоровому одязі, на відміну від білих накидок, які носили єгиптяни. Але що це були за люди, точно не зрозуміло.

У новому дослідженні археолог Кріс Стентіс і її колеги з Борнмутського університету проаналізували зуби скелетів з поховань в Аварісе в надії прояснити, ким же насправді були гіксоси.

Точно визначити, звідки вони родом дослідники не змогли, але вони вважають, що Єгипет шанував іммігрантів ще за сотні років до приходу до влади гіксосів. Дані зубів ще 35 осіб, похованих в Аварісе в період гіксосів, показують, що приплив мігрантів не вичерпався і після їх приходу до влади.

Таким чином, Стентіс передбачає, що гіксоські правителі не обов’язково були іноземними загарбниками, а цілком могли бути вихідцями з іммігрантського співтовариства, що складалося в Аварісе століттями, повідомила її команда в науковому журналі PLOS One.

Історик і археолог Анна-Латіфа Мурад з сіднейського Університету Маккуорі вважає, що цей висновок цілком розумний. Археологи майже не виявили в Аварісе свідоцтв боїв і руйнувань, без яких не обійшлося б, якщо в місто нагрянули б іноземні загарбниками.

Гіксоси правили близько століття, після чого фараони відвоювали свою територію назад. Дослідники припускають, що війська фараонів прогнали гіксосів назад в Передню Азію, і це міг бути прототип біблійного Виходу, коли ізраїльтяни залишили Єгипет і врешті-решт досягли Землі обітованої.

Раніше повідомлялося, що археологи в єгипетському місті Луксор виявили саркофаг з мумією дівчини. Рентген показав, що всередині є коштовності.