Прогрес

Під дном океану виявилася багата мікрофлора — дослідження

Такі висновки зробили вчені з Токійського університету.

У тріщинах базальтових порід, піднятих з-під дна Тихого океану, виявилася виключно багата мікрофлора, інформує Ukr.Media.

В останні роки все ширше розвивається дослідження «глибинної» біосфери, яка перш за все йде від уваги вчених. Організми, що існують на великій глибині, виявляються повсюдно: їх знаходять у свердловинах, що йдуть на кілометри в товщу материкової кори і нижче океанського дна. Передбачається, що масштаби її величезні, і на «глибинну» біосферу припадає до 90 відсотків маси всіх бактерій і архей Землі. Однак незвичайні і складні умови, а також незвичайна біохімія таких мікробів сильно утруднюють їх вивчення в лабораторії.

На щастя, Йохею Сузукі (Yohey Suzuki) і його колегам з Токійського університету це вдалося — їх стаття опублікована в журналі Communications Biology. Ще у 2010 році, під час 329-ї експедиції по програмі Integrated Ocean Drilling, вчені провели буріння дна Тихого океану, в районі між Таїті і Новою Зеландією, на глибині близько 5,7 кілометра.

Бур проник на 125 метрів нижче морського дна, включаючи 40 метрів твердої вулканічної породи. Отримані зразки, які ретельно зберігалися від забруднень, доставили в лабораторію. Їх вік — залежно від конкретного місця забору — оцінили від 13,5 мільйона до 104 мільйонів років. В крихітних тріщинах кернів, що утворилися в далекій давнині при охолодженні магми, знайшлися разюче численні мікробні спільноти.

За оцінками вчених, на кожний кубічний сантиметр породи міститься не менше 10 мільярдів бактеріальних клітин. Для порівняння, безпосередньо на дні можна знайти зазвичай близько 100 клітин на той же об’єм, що і в таких кількостях мікроби зустрічаються хіба що в нашому власному кишківнику, багатому симбіотичною мікрофлорою. Збагачені глинистими мінералами породи надають відмінне середовище для життя бактерій аеробів.

Послідовність рибосомної РНК дозволила визначити, що ці мікроби належать до цілком поширених груп: Arcobacter, Thioreductor, Sulfurimonas, Sulfurovum, Alteromonas і так далі.

«Виявлення життя там, де ніхто не очікував, у твердому камені нижче морського дна, може виявитися дуже важливим для пошуків життя космосу, — каже Йохей Сузукі. Тепер я майже впевнений, що зможу знайти життя і на Марсі».

«Нейтральна або слабо лужна середа, низька температура, помірна солоність, надлишок заліза, базальтові породи — продовжує вчений, — всі ці умови однакові і на дні океанів, і на поверхні Марса».

І дійсно, за повідомленням Токійського університету, його команда буде співпрацювати з NASA в аналізі марсіанських порід для пошуку життя на Червоній планеті. Марсохід Perseverance, який готується до старту в середині літа, створений саме для цього.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net