Прогрес

Підліток-практикант NASA знайшов нову екзопланету

Небесне тіло назвали TOI 1338 b. Це планета з кратною орбітою на відстані 1300 світлових років від Землі.

Практикант NASA за допомогою космічного телескопа TESS відкрив нову екзопланету. Про це напередодні повідомило видання Die Welt.

Зазначається, що 17-річний Вольф Кук’є проходив практику в NASA влітку 2019 року. Він повинен був вивчати зміни в яскравості зірок за допомогою телескопа TESS.

На третій день практики підліток звернув увагу на незвичайний сигнал і припустив, що побачив зоряне затемнення. Пізніше фахівці дійшли висновку, що хлопець виявив нову планету, розташовану поза Сонячною системою. Об’єкт, що отримав назву TOI 1338 b, у 6,9 разу більше за Землю і розташований на відстані 1300 світлових років від неї, в сузір’ї Живописця.

Наголошується, що це перша планета з кратною орбітою, відкрита телескопом TESS. Вчені відносять до них екзопланети, що обертаються не навколо одиночної зірки (як Земля навколо Сонця), а навколо подвійної. У свою чергу, подвійна зірка являє собою систему з двох гравітаційно пов’язаних зірок, що обертаються навколо спільного центру мас по замкнутих орбітах.

Раніше на цьому тижні стало відомо, що телескоп TESS виявив нову планету розміром із Землю, розташовану в зоні населеності. Планета отримала назву TOI700 d. Як вважають у NASА, на ній потенційно може бути життя.

Телескоп TESS був запущений у квітні 2018 року і призначений для пошуку і вивчення екзопланет. Він оснащений чотирма камерами, кожна з яких робить знімок ділянки неба раз на півгодини.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net