Соціум

Поліпшення життя в 2019 відчули 14% українців — дані опитування

На думку більшості українців, погіршилася ситуація у сфері цін і тарифів. Також багатьох не влаштовує охорона здоров’я і соцзахист.

Поліпшення життя в 2019 відчули 14% українців, погіршення — 29%, а відносна більшість — 47% — вважає, що ситуація не змінилася, про що свідчать дані опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова.

Як і рік тому, більшість громадян вважає, що в більшості сфер життя положення в Україні за поточний рік погіршилося, хоча і в меншій мірі, ніж торік. Рік тому за більшістю сфер переважали оцінки змін на гірше, а в цьому році переважає думка, що ситуація не змінилася.

Негативні зміни відбулися в цьому році, на думку українців, в наступних сферах: в рівні цін і тарифів — тут погіршення зазначили 61% населення, охороні здоров’я (46%), соціальний захист (44%). Поліпшення ситуації громадяни відзначили лише в трьох сферах — обороноздатності країни (31% відзначили зміни на краще, 15% — зміни до гіршого і ще 44% — відсутність змін), міжнародному іміджі України (31% — зміни на краще, 21% — зміни до гіршого і 38% — відсутність змін) і міжнаціональних відносинах (19% — зміни на краще, 15% — зміни до гіршого і 54% — відсутність змін).

В інших сферах переважають відповіді «не змінилося», проте в балансі відповідей переважає негатив, хоча і істотно менший, ніж в 2018 році.

У цілому громадяни оцінили економічне становище країни в 2019 році в 2,46 бала за 5-бальною шкалою, а рівень добробуту власної родини — в 2,75 бала.

Опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова показало, що в кінці 2019 року президентові України Володимиру Зеленському довіряли 62% громадян, не довіряли — 31%, баланс довіри-недовіри + 31%.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net