Аналітика

Політолог: Університет не повинен бути супермаркетом дипломів

«Ініціювання реформування вищої освіти — це слушно й вже перезріло. В нас університети (за невеликим виключенням) існують у відриві від реалій ринку і від сучасного стану академічної сферита потреб суспільства». Про це на своїй сторінці в соцмережі написав політолог Олег Саакян

«Для цього потрібна не тільки автономність про яку вже сказали, але й перегляд самої філософії сучасного освітнього процесу. Має бути міждисциплінарність, наприклад синтез гуманітарного та технічного напрямків, біології та ІТ. Має бути завдання реформувати не окремо університети, а створювати навколо академічну екосистему: акселератори та інкубатори, фонди підтримки стартапів, як бізнесових так і соціальних.

Університет має бути не супермаркетом дипломів, а створювати й підтримувати існування середовища сучасних знань та можливостей», — вважає політолог.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський утворив Раду з питань розвитку вищої освіти в Україні як консультативно-дорадчий орган.

Як повідомив Президент на своїй сторінці у Facebook, зазначені в указі завдання уряду – це першочергові кроки, на важливості та невідкладності яких наголосили всі представники вищої освіти під час зустрічі 2 червня. За його словами, якісна освіта для українців є стратегічним пріоритетом

«Ми повинні сформувати чіткі цілі та готувати конкурентоспроможних фахівців – відповідно до потреб української економіки. Визначити, якими професіями ринок перенасичений, а які, навпаки, будуть гостро затребувані у найближчі роки», — підкреслив глава держави.