Політика

Посол в Білорусі розповів про антиукраїнську риторику Мінська

Посол України в Білорусі Ігор Кизим повернувся до Мінська після відкликання в Києві і розповів про результати свого перебування в Києві. В інтерв’ю Tut.by, він розповів про провокації білоруських прикордонників та антиукраїнську риторику Мінська.

«Мене викликали на консультації в МЗС у зв’язку із ситуацією, яка в цілому склалася в Білорусі, а також із ситуацією з вагнерівцями. Крім цього, були безпідставні звинувачення України в тому, що вона нібито втручається у внутрішні справи Білорусі — що, очевидно, не могло не викликати нерозуміння в Україні», — зазначив посол.

Він розповів про провокації білоруських прикордонників, обшукали його авто.

«Треба сказати, що мій в’їзд до Білорусі був, м’яко кажучи, не дуже дружнім і почався, як я це розцінюю, з провокації. Мій особистий автомобіль, на якому я повертався, піддався огляду білоруськими прикордонниками в порушення норм міжнародного права про дипломатичні зносини та вже зовсім не в дусі наших дружніх двосторонніх відносин. При цьому, керівником прикордонного пункту не було дано ніякого пояснення. Але найголовніше — я не можу зрозуміти, що хотіли знайти в багажнику мого автомобіля? Не хочу перебільшувати, але, напевно, купу зброї чи, можливо, спорядженого бойовика. У всякому разі інцидент для мене був неприємним. І як я зрозумів, начальник пункту пропуску Нова Гута був проінструктований так зробити. Очевидно, що посольством була направлена ​​відповідна нота на МЗС Білорусі», — розповів Кизим.

Він зазначив, що це був «поганий сигнал». «Як я розумію, на жаль, це було зроблено, в треку антиукраїнської риторики, яка зараз звучить у Білорусі. Нещодавно, наприклад, міністр оборони Білорусі звинувачував Україну в «підігріві деструктивних сил» для зміни влади в Білорусі, Лавров — про якихось українських бойовиків. Ми втомилися від цієї безпідставної риторики», — зазначив дипломат.

Також він оцінив перспективи подальших відносин між країнами.

«Звісно, перспектива є… Якісь відносини у нас у будь-якому випадку будуть, питання — наскільки конструктивні і дружні. У нас відносини багатогранні, але, думаю, все-таки корективи в них будуть внесені, усе залежить від того, як буде розвиватися ситуація в Білорусі, а також інтеграційні процеси Білорусі та Росії. А також і від риторики по відношенню до України і дій, які керівництво Білорусі буде робити відносно України», — сказав Кизим і зазначив, що» у нас немає бажання займатися втручанням у внутрішні справи Білорусі».

Рішення віддати Росії затриманих вагнерівців він назвав «дивним кроком».

«У своєму останньому інтерв’ю російським ЗМІ президент Лукашенко сказав, що все одно віддав би їх Росії, і це було підтвердження того, що білоруська сторона не збиралася прислухатися до прохань України. Тут я хотів би сказати, що для успіху двосторонніх відносин головне — довіра між лідерами й інститутами влади двох країн. І те, що відбулося, звісно ж, не сприяє зміцненню довіри ні між лідерами, ні між нашими країнами», — сказав посол.

Нагадаємо, 17 серпня Україна вперше відкликала посла з Білорусі. А 28 серпня стало відомо, що Україна призупинила всі контакти з Білоруссю.