Економіка

Потужності ГТС України планують перебудувати

Газотранспортну систему (ГТС) України планують перебудувати під транзитну потужність близько 40 млрд кубометрів. Про це повідомив гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Зараз у нас уже є розуміння, що, швидше за все, буде плюс-мінус 40 млрд, і під ці потужності ми будемо перебудовувати систему. Це означає, що ми будемо вкладати в модернізацію тільки тих компресорних станцій, які будуть використовуватися, а решту будемо поступово виводити з експлуатації», — сказав він.

Макогон зазначив, що дозвіл на це має надати Кабмін.

«Самі труби викопувати ніхто не буде, тому що це економічно недоцільно. Витрати на їхнє вилучення, рекультивація землі і так далі не покривають вартість металу. У цих трубах буде знижено тиск, відповідно, будуть пред’являтися менші вимоги з регламентних робіт, рідше треба проводити діагностику», — пояснив він.

При цьому глава Оператора ГТС вважає, що транзит російського газу через Україну збережеться й після 2024 року.

«Такої балансувальної потужності, такої гнучкості, яку може дати українська ГТС, більше немає. Північний потік — це абсолютно негнучка система. У них стоїть одна компресорна станція на 200 або 250 атмосфер на Балтиці і качає газ через всю Балтику, який виходить у Німеччині. Ця система розрахована на постійне прокачування стабільних обсягів. Тому наша система має залишитися затребуваною, якщо Газпром залишиться основним постачальником газу в Європу», — пояснив він.

Раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак порадив Україні скорочувати пропускну здатність ГТС і знижувати витрати на її утримання.

Зазначимо, згідно з п’ятирічною угодою, РФ транспортує через українську ГТС 65 мільярдів кубометрів газу в цьому році, а в наступні чотири роки по 40 мільярдів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net