Політика

Президент закликає створювати Європу кожного дня

Президент України Володимир Зеленський у суботу, 16 травня, привітав українців із Днем Європи і розповів про своє бачення Європи.

«Сьогодні ми відзначаємо особливе свято — День Європи. Упевнений, що «Україна — це Європа» не повинно стати просто формальним гаслом, який ми згадуємо раз на рік. Це повинно бути частиною нашої свідомості», — сказано в повідомленні президента у Телеграм.

За його словами, Європа — це передусім спосіб мислення.

«Європа починається із кожного з нас. З кожного громадянина. З дотримання законів, сплати податків, захисту демократичних цінностей та громадянського суспільства, вільного волевиявлення, свободи слова, думки і віросповідання, рівності і поваги. З «алергії» на те, щоб брати або давати хабарі, із правильно запаркованого авто і недопалка, викинутого на смітник. Давайте робити так, щоб День Європи був у нас кожного дня», — закликав Зеленський.

Він нагадав, що цьогоріч у Європі відзначили 70-річчя проголошення Декларації Шумана, з якої фактично почав свій відлік Європейський Союз.

«Слова Робера Шумана актуальні завжди: Європа не буде побудована відразу або за єдиним планом. Побудова об’єднаної, квітучої й успішної Європи триває. Для мене очевидно, що цей процес не може вважатися завершеним без України», — вважає президент.

Зеленський вірить, що настане день, й Україна буде «повноправною частиною європейської сім’ї».

День Європи відзначається в Україні на державному рівні з 2003 кожної третьої суботи травня, а в країнах Євросоюзу — 9 травня. Примітно, що Україна — єдина держава-не-член ЄС, у якій на державному рівні відзначається це свято.