Прогрес

Припущення про те, що Марс колись був зеленим і квітучим — виявилися правдою

У минулому Марс мав два джерела підземних вод.

Вчені виявили на Марсі два підземні джерела, які в минулому були заповнені водою. Важко повірити, але всі теорії й припущення про те, що Червона Планета колись була зеленою і квітучою — виявилися правдою, інформує Ukr.Media.

«Багато людей намагаються з’ясувати історію води на Марсі.» — каже планетолог з Аризонського університету Джессіка Барнс. «Звідки взялася вода? Як довго вона перебувала в корі Марса? Як з’явилися підземні води Марса? Що вода може розповісти нам про те, як Марс формувався і розвивався?».

Барнс разом з колегами вивчали ізотопи водню, що знаходяться в межах гірських порід Марса. Ізотопи — це різновиди атомів елемента з різним числом нейронів. Дослідники вивчали зразки, отримані з кори планети: марсіанських метеоритів Аллан Хіллз і Чорна красуня.

Вчені виявили, що два геохімічних різних типів марсіанських вулканічних порід — збагачені шерготтіти й збіднені шерготтіти — містять воду з різним співвідношенням ізотопів водню. З аналізу, який був опублікований в журналі Nature Geoscience, випливає, що в минулому Марс мав як мінімум два водні джерела.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net