Прогрес

Прогноз: до 2025 року у світі буде відразу 26 «розумних» міст

Аналітична компанія Frost&Sullivan прогнозує, що до 2025 року у світі функціонуватиме 26 «розумних» міст, де технології штучного інтелекту стануть невилучною частиною повсякденного життя. Про це пише портал TNW.

«У Північній Америці і Європі знаходитимуться 16 з них, а решта — в Азії і Океанії. У число лідерів увійдуть Амстердам, Сеул, Сінгапур і Копенгаген», — йдеться в статті.

Аналітики стверджують, що тільки в США витрати на такі міста зростуть до 327 млрд доларів. У той час як у минулому році ця сума склала 96 млрд доларів.

«До такого стрімкого розвитку нового міського простору підштовхне постпандемічна обстановка, коли буде необхідно шукати нові рішення для існування і розвитку соціуму», — упевнені експерти.

На їхню думку, у таких містах діятиме сучасна інфраструктура, а ШІ «всотуватиметься» в щоденну життєдіяльність.

Слід зазначити, що універсального визначення, що таке «розумне» місто, зараз немає. Frost&Sullivan вважає, що до таких можна віднести міста, де автоматизація є як мінімум у п’яти з цих сфер: управління й освіта, охорона здоров’я, наявність «розумних» будинків, транспорт, енергетика, соціальний захист.

Нагадаємо, вчені навчилися будь-яку поверхню робити інтерактивною. Унікальна технологія — спільна розробка вчених з лабораторії MIT, США і з Університетів Брістоля і Бата, Великобританія. В основі розробки — мідне чорнило, яке проводить електрику і здатне розпізнавати дотики, мікроконтролер, що реагує на сигнали, і верхній шар інтерфейсу.