Економіка

Промислові підприємства в Україні можуть обмежити у використанні води

Через можливе маловоддя цього року можуть обмежити права водокористувачів. В першу чергу, це стосується промислових підприємств.

У Держагентстві водних ресурсів заявили, що в разі маловоддя будуть введені обмеження у використанні води. Вони, в першу чергу, торкнуться гідроелектростанцій, промислових підприємств і водного транспорту. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на відповідь Державного агентства водних ресурсів України на запит журналістів.

У відомстві відповіли, що це питання регламентує стаття 45 Водного кодексу України.

«Зі зниженням водності річок, з яких здійснюється забір води відповідно до дозволу на спеціальне водокористування, можливе обмеження на забір води. Обмеження стосуватимуться гідроенергетики, водного транспорту, промисловості», — йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що оскільки основне зрошення країни зосереджено на півдні (Херсонська, Миколаївська та Запорізька області), то для цього вже проводиться наповнення каскаду дніпровських водосховищ.

«Тобто, в разі дефіциту води, пріоритетність надаватиметься використанню води для питних і побутових потреб населення та для зрошення», — підкреслили в Держагентстві водних ресурсів.

Там також уточнили, що найбільш уразливі басейни річок Рось, Південний Буг, Сіверський Донець, приплив Середнього Дніпра.

Раніше повідомлялося, що в Україні вперше можуть обмежити водокористування. Цього року на більшості річок України спостерігається низька водність і весняна повінь буде відсутня.