Аналітика

ПСГ України назвали альтернативою для Європи

Європейським газотрейдерам вигідно зберігати газ в Україні через низьку вартість зберігання і надлишкові вільні потужності ПСГ.

Українські підземні газосховища (ПСГ) розглядаються як одна з головних альтернатив для уникнення швидкої кризи на європейському ринку зберігання газу. Про це йдеться в огляді енергетичного агентства S&P Global Platts.

Зазначено, що заповнюваність європейських газосховищ склала на початку липня 80%, і вже до серпня може досягти 100%. Це на два місяці раніше, ніж зазвичай досягається максимальна наповненість газосховищ в Європі.

При цьому за останні п’ять років тільки в 2019 році газосховища в ЄС були заповнені повністю, але пікова заповнюваність припала на листопад. Головною причиною надлишку газу у сховищах агентство називає невикористаний газ через низький попит, закачаний ще в 2019 році. У квітні 2020 року наповненість газосховищ становила рекордні 57%. Зазвичай, у цей період року наповненість найнижча і коливалася в діапазоні 20-40% з 2015 року.

На думку аналітиків S&P Global Platts, є два сценарії, за яких вдасться уникнути дефіциту потужностей для зберігання газу.

Перший — ціна на газ на європейському ринку продовжить зростання, і газ стане вигідніше продавати, ніж зберігати. Зростання цін на газ в Євросоюзі відновилося на початку травня.

Другий — використовувати ПСГ України. Незважаючи на те, що газопровід зі Словаччини в Україну періодично стає на плановий ремонт, європейським газотрейдерам все ще вигідно зберігати газ в Україні через низьку вартість зберігання і надлишкових вільних потужностей ПСГ.

Нагадаємо, станом на 2 липня обсяг газу в ПСГ України вже перевищував 20 млрд куб. м. Черговий мільярд кубів був закачаний всього лише за два тижні.

Також повідомлялося, що в цьому році в Україні очікуються рекордні запаси газу. Такий прогноз зробив глава Нафтогазу Андрій Коболєв.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net