Економіка

Регулятор пропонує підвищити тарифи на світло

Нацкомісія представила своє бачення виходу з кризової ситуації в енергетиці. Останнім часом влада зупиняє блоки АЕС і купує в рази дорожче «зелену» енергію.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пропонує підвищити тарифи на електроенергію для населення. Про це йдеться в презентації комісії.

На комітет Верховної Ради НКРЕКП представила свої пропозиції щодо виходу з проблемної ситуації в енергетиці. Обидва представлені сценарії передбачають підвищення тарифів на електроенергію для населення: перший — з 1 січня 2021 року, а другий — з 1 липня 2020 року.

Зокрема пропонується до кінця року скасувати пільгову категорію споживання для населення до 100 кВт⋅год (тариф 0,75 грн без ПДВ), завдяки чому в 2021 році з’являться додаткові 12 млрд грн доходів.

Також НКРЕКП пропонує протягом кількох місяців скасувати перехресне субсидування із забезпеченням адресної допомоги вразливим категоріям споживачів.

При цьому приведення тарифів населення у відповідність до тарифів для непобутових споживачів дасть можливість отримати ще 38 млрд грн на рік.

Таким чином регулятор пропонує компенсувати обсяг дотацій, який непобутові споживачі платять за населення і який становить, за даними НКРЕКП, більше 50 млрд грн.

Відзначається, що середньозважений тариф для населення становить 1,07 грн за кВт⋅год (без ПДВ), в той час як комерційні споживачі платять 1,88 грн за кВт⋅год.

Відзначимо, останнім часом в Україні падає попит на дешеву електроенергію АЕС, через що їхні потужності змушені знижувати або відключати енергоблоки.

У той же час держава збільшує покупку «зеленої» енергії, яка коштує в рази дорожче.

Раніше в СБУ заявили про загрозу від «зеленої» енергетики. Глава спецслужби Іван Баканов направив спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову лист, в якому повідомив про небезпеку енергобезпеки України через зростання відновлюваних джерел енергії.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net