Світ

Репортери без кордонів» закидають Китаю фатальні помилки і цензуру

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила рейтинг свободи преси за 2019 рік. Китаю закидають утиски свободи слова з фатальними наслідками. Україна займає 102 місце серед 180 країн світу.

«Репортери без кордонів» (ROG) закидають КНР численні утиски свободи преси під час пандемії коронавірусу, які призвели до фатальних наслідків. «Наслідки майже тотального контролю над новинами в Китаї, які в разі сумнівів ставлять цензурні розпорядження вище захисту здоров’я, відчув увесь світ під час коронавірусної кризи», — йдеться в заяві організації, яку цитує інформагенція dpa.

Привід для різкої заяви — публікація рейтингу свободи преси за 2019 рік. Серед 180 країн світу Китай опинився на четвертій позиції з кінця. Гірше, ніж у Китаї, справи зі свободою преси тільки в Еритреї, Туркменістані й Північній Кореї.

При цьому рейтинг за 2019 рік не враховує інформаційну політику країн під час пандемії COVID-19, тому що пандемія спалахнула вже після того, як ROG провела опитування медійників, на основі якого складає рейтинг. Але вже нині в ROG констатують, що популістські, авторитарні й диктаторські режими світу використовують кризу як привід для посилених утисків вільної преси. Прикладами такої політики в організації називають, окрім КНР, Саудівську Аравію та Єгипет. За даними ROG, саме в цих трьох державах світу ув’язнено найбільше журналістів.

Україна в рейтингу за 2019-й рік опустилася на одну позицію і займає 102 місце. Автори звіту зауважують випадки насилля проти журналістів-розслідувачів в Україні. «Війна на Сході країни негативно впливає на свободу преси, іноземним журналістам періодично забороняють в’їзд», — додають «Репортери без кордонів».

Німеччина піднялася на дві позиції і займає 11 місце. Це пов’язують із тим, що в країні було менше праворадикальних протестів, під час яких часто нападають на журналістів.

Росія опустилася на одну позицію і займає 149 місце (зокрема через нові закони, які обмежують свободу висловлювань в інтернеті, та спробу заборонити месенджер Telegram).

Найкраща ситуація зі свободою преси — в Норвегії, Фінляндії та Швеції.

Джерело: DW