Аналітика

Рівень води в Десні рекордно впав

Різниця з нормою становить більше п’яти метрів. Такий показник зафіксували вперше за 140 років досліджень.

У Чернігові рівень води в річці Десна впав до мінімуму за 140 років спостережень. Про це повідомив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

«Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник 145 см над «0» поста. Для порівняння, нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважається 680 см над «0» поста. Оскільки зазвичай щороку на цей час припадає пік весняної повені. Зараз ж метеорологи б’ють на сполох — різниця з нормою становить більше п’яти метрів. Подібна ситуація і на інших територіях області», — уточнив Прокопенко.

Він побоюється, що в разі спеки і відсутності опадів влітку рівень води може впасти до критичного — 50-70 см над «0» поста.

Зазначається, що крім кліматичних факторів, зневодненню водойм також сприяє неконтрольоване осушення територій і стихійні розорення луків і пасовищ у прибережних захисних смугах.

У зв’язку з цим при ОДА створили спеціальну робочу групу, яка буде стежити за ситуацією в регіоні.

Раніше вчені заявили про критичну ситуацію у водному басейні України.

Нагадаємо, в разі маловоддя будуть введені обмеження у використанні води, які в першу чергу торкнуться гідроелектростанцій, промислових підприємств і водного транспорту.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net