АналітикаГоловне

Росія брала участь у конфлікті на боці Азербайджану — експерт (відео)

«Фактично, військова присутність Росії наявна вже в Азербайджані», — про це заявив український політичний аналітик Володимир Горбач У ефірі на передачі «Політклуб Віталія Портникова» на телеканалі Espreso.TV.

«Насправді, ми вважаємо, що Росія була союзником Вірменії і говоримо, вживаємо цю лексику. Насправді, у політичному лексиконі РФ такого слова як “союзник” не існує. У Росії немає союзників, не буває союзників і бути не може. У неї можуть бути максимум партнери. Країни співмірні з нею або більші за неї. Сполучені Штати чи Китай. Та навіть Туреччина може бути партнером.

А от союзників, суб’єктів менших за Росію, не буває. Бувають тільки васали. Росія дивиться на Вірменію як на власного васала. І на Україну, і на Білорусь, і на Молдову і на всіх менших за себе суб’єктів. Тому і поводить себе таким чином, щоб забезпечити вірність “васала” своєму суверену — Кремлю і кремлівському керівництву.

У цьому конфлікті ми, оглядачі, політики, аналітики, дуже довго не могли зрозуміти: а що робить Росія? Чому вона так себе поводить? Чому вона не зупиняє цей конфлікт? Чому вона не виступає, не захищає вірмен? Тепер постфактум ми можемо зрозуміти, якою була її мета, яка була її ціль. — Військова присутність російська тепер вже й в Азербайджані. Фактично, військова присутність Росії наявна вже в Азербайджані, також військова база є у Вірменії, охорона кордонів Вірменії, дві території з військовими базами у Грузії і в Абхазії. В усіх трьох країнах Південного Кавказу Росія має тепер вже свої війська. Це була її мета, це була її стратегічна ціль. Яким чином вони цього досягли? — Вірмени зараз багато переосмислюють те, що відбулося і саме російську поведінку. Вони не можуть зрозуміти, як азербайджанці дізналися про якісь деталі оборонних укріплень, мінних полів і таке інше на тій території, на південній частині, де відбувся прорив. Цю інформацію знали тільки військові Вірменії і деякі російські військові, які допомагали вірменам у цій справі. Вірмени не можуть зрозуміти, як розвідувальну інформацію отримували азербайджанці чи турки, якщо їх могли передати тільки росіяни. ТОБТО Росія брала участь у цьому конфлікті, я припускаю не на боці Вірменії. Вона брала участь у цьому конфлікті на боці Азербайджану, надаючи Азербайджану, по-перше, дозвіл почати операцію. — Без дозволу Росії Алієв би не почав цю війну. — Друге, вони швидше за все отримали серйозне сприяння через розвідувальну інформацію, яку вони отримали і використали під час цієї операції.

Тому Вірменія є стороною, яка найбільше потерпіла і найбільше програла у цій війні, і найбільше втратила. Більше того, можна говорити, що помилилася із вибором союзників. Я казав про це. Це була помилка методологічна із самого початку. І тепер Вірменія, фактично, приречена залишатись прямим російським протекторатом. Російські війська повністю контролюють її зовнішній суверенітет: і кордони, і бази, і так далі. І будуть диктувати вірменським політичним елітам те, що захочуть. Включно змінами урядів, міністрів оборони, силовиків. Російська присутність у безпековому секторі Вірменії була завжди, а зараз ще більше посилиться.

Фактично, Вірменія — це неформальний російський протекторат. А Азербайджан — це російсько-турецький кондомініум — спільне управління. Турки справді дуже сильно і значно посилились на Південному Кавказі. Не відразу, але поступово вони йдуть тільки такими невеликими кроками. Вони “беруть” стільки, скільки зможуть “проковтнути” у цьому випадку. Азербайджан збалансував впливи російські впливами турецькими. Ну і на південному Кавказі залишається третя країна — Грузія. Азербайджан -турецько-російський кондомініум, Вірменія — російський протекторат, а у Грузії залишається один єдиний шанс збереження свого суверенітету. Це негайний, якомога швидший вступ до Північноатлантичного альянсу — НАТО.

І тут наш інтерес, український. Сісти у вагон цього потягу грузинського до НАТО. Ну принаймні поставити це питання на чергу. От, власне кажучи, такий несподіваний поворот розвитку може бути для України», — зазначив експерт.