Прогрес

Розкрите загадкове явище поруч із Землею, гігантське гало

Детальніше про дивне явище у вигляді хмари антиматерії в околицях Сонячної системи.

Космічний гамма-телескоп НАСА Fermi виявив гігантське гало високоенергетичного світіння поруч з пульсаром Гемінга, що знаходяться у порівняльній близькості від Землі. Якби воно було видно неозброєним оком, то гало зайняло б площу на небозводі, порівняно більшу, ніж 40 дисків повного Місяця. Це розкриває правду про загадкове явище у вигляді хмари антиматерії в околицях Сонячної системи, інформує Ukr.Media.

Дослідники провели аналіз даних про гамма-випромінювання пульсара, отриманих телескопом протягом десятиліття. Астрономам довелося враховувати сторонні джерела гамма-випромінювання, в тому числі розсіяне світло, викликане зіткненням космічних променів з міжзоряними газовими хмарами. Виявилося, що нейтронна зірка породжує гало з енергією 10 мільярдів електронвольт, що займає видиму область на небі у 20 градусів (можна порівняти з розмірами Великого ковша).

Гало породжується частками низької енергії, які йдуть від пульсара і випускають гамма-випромінювання. Це відповідає результатам спостереження гамма-обсерваторії HAWC в Мексиці, коли було виявлено більш високоенергетична частина гало (5-50 трильйонів електронвольт). Пульсар Гемінга може відповідати за 20 відсотків позитронів (античастинок електронів), виявлених поблизу Землі.

Пульсар Гемінга розташований в 800 світлових роках від Землі, що робить його найближчим до Сонячної системи пульсаром. Він був виявлений ще в 1972 році і є самим яскравим об’єктом такого роду в гамма-променях.