Прогрес

Розкрито секрет виникнення складних організмів

Бактерії можуть кріпитися до поверхні і «співпрацювати», зливаючись у єдиний організм.

У Кембриджському університеті у Великій Британії вчені розгадали таємницю виникнення багатоклітинних організмів за допомогою випадкових процесів в їх розвитку. Про це повідомляє Phys.org.

Фахівці порівняли будову та функціонування складних біологічних організмів з поведінкою бактерій. Вивчаючи розвиток бактеріальних біоплівок, біологи спостерігали створення якоїсь подібності багатоклітинного організму, створеного колонією бактерій.

ВІльні бактерії можуть кріпитися до поверхні і агрегувати одна з одною. Так окремі прості організми створюють структуру, що нагадує багатоклітинний організм.

Виявилося, що в рамках такої комуни частина бактерій утворює біоплівки, а частина створює резервний пул бактерій. Регулює цей процес генетичний механізм за допомогою фактора sigmaB. Він вмикається і вимикається в бактеріях випадковим чином, створюючи ділянки із спорами і захисними клітинами.

Таке спільне існування дає мікроорганізмам переваги для виживання і розмноження, і могло послужити основою для багатоклітинних організмів.

Раніше повідомлялося, що була розгадана таємниця появи життя на Землі. Також ми писали про те, що вчені розкрили секрет перших американців.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net