Прогрес

Розкрито загадку виникнення складних організмів

В Університеті Макгілла в Канаді вчені дізналися секрет виникнення складних організмів. Про це повідомляє науковий журнал Nature.

Фахівці дізналися, як виник облігатний ендосимбіоз між бактерією Blochmannia і мурахами триби Camponotini. При такому відео симбіотичних взаємин, один вид живе в організмі другого, при цьому кожен з них не може існувати без іншого.

Вважається, що бактерії і мурахи створили складний організм 41 мільйон років тому. Бактерії живуть у клітках мурашки, допомагаючи їм засвоювати живильні речовини. Ті в свою чергу захищають мікроорганізми від зовнішнього середовища.

Під час дослідження виявилося, що в яйцеклітинах самок мурашок даного виду бактерії розташовуються навколо зародкової плазми. Ця ділянка цитоплазми визначає розвиток клітин зародкових ліній, а також містить РНК і білки, що кодують їх.

Під час перетворення яйцеклітини на зиготу ці РНК і білки розподіляються по чотирьох зонах. Примітно, що цей процес ніколи не спостерігався в інших видів мурах.

Виявилося, що до формування облігатного ендосимбіозу цих зон було тільки дві. Бактерії використовували здатність зонального поділу яйцеклітини для інтеграції в організм і перебудови зародкової плазми.